Fråga

Varför använder man fortfarande 32-bits operativsystem när det i flera år har funnits 64-bits? Jag kan aldrig köpa hårdvara, skrivare, bildläsare med mera som jag själv vill ha, eftersom det för det mesta inte finns drivrutiner och program för 64 bitar.

Jag anser att 64 bitar är överlägset 32 bitar på alla områden. Jag har kört Vista Ultimate 32 bitar sedan Beta 2 build 5384 kom ut. Sedan köpte jag licens för Vista Home Premium OEM-CD, som jag senare uppgraderade till Vista Ultimate 32. Men nu kör jag Ultimate med 64 bitar.

Enligt min bedömning går programmen som kör med 64 bitar både fortare och säkrare. Jag anser att 32 bitar borde vara begravda för länge sedan. När kommer 128-bits operativsystem? Det är väl åt det hållet det bör gå, eller har jag fel? Tacksam om ni kunde ta upp 64-bitsprogram (drivrutiner framför allt och om det finns någon programmerare som har någon hemsida där man kan få hjälp).

Det finns väl 64 bitar för Linux, eller? Det skrivs aldrig om detta nu för tiden (är 64 bitar ute?) och om vad som skiljer mellan program skrivna för 32 eller 64 bitar. Jag kan inte programmera, var lär jag mig detta så att jag kan börja skriva egna drivrutiner och program som passar till oss som kör 64 bitar?

Jag har en bildläsare som heter Epson Perfection 1250 – naturligtvis har Epson inte drivrutiner för 64 bitar. Jag kan förstå detta, det är ju en gammal scanner men för mig fungerar den perfekt med Windows XP. Men det hade varit bra om jag kunde använda den tillsammans med min bärbara där jag kör 64-bits Ultimate.

Jag har kollat lite här och där men det tycks inte finnas så många skrivare och bildläsare att välja på till Vista 64. Har ni några tips eller tester där det finns någon vettig multiskrivare? Jag behöver också anslutning till bluetooth, infrarött eller trådlöst nät så att jag slipper sladdar överallt.

Jag har olika operativsystem i mina datorer, Windows 2000, XP och Vista 64. Går det att få 32 bitar att fungera med 64? Hur gör jag när det handlar om drivrutiner enligt de felmeddelanden som jag får? Systemet hittar inte *inf-filen för min Canon i560 (den som har 64 bitar). Hur hittar jag den? Det fungerar att installera, men inget händer. Jag har försökt på båda datorerna och via nätet, det är då jag får meddelandet om att installera drivrutiner i form av en inf-fil som jag inte kan hitta.

Svar

Den här frågan har varit uppe tidigare och det är onekligen ett dilemma. Alla processorer är numera 64-bits och operativsystemen finns ju som sagt var, både XP och Vista. Men som jag uppfattar det är problemet att inte särskilt många använder dem – därför görs inga program och inga drivrutiner. Och eftersom det inte finns program och drivrutiner är det ingen som använder 64-bits operativsystem& En klassisk Moment 22-situation.

Drivrutinerna är flaskhalsen – drivrutiner för 32 bitar fungerar inte i 64-bitssystem. Det är enklare med programmen – de kan i allmänhet köras i kompatibilitetsläge och fungerar alltså, även om specialskrivna program för 64 bitar ger bättre prestanda. Hur det ligger till med drivrutiner på Linux-sidan har jag inte riktigt klart för mig, men misstänker att situationen är ungefär densamma.

Det finns dock några ställen på nätet som koncentrerar sig på den nya tekniken och där du kan få tips och hjälp med det mesta. Prova dessa:

När det gäller att lära sig att programmera är ju detta inte helt trivialt och att skriva egna drivrutiner är nog inget du kan lära dig i första taget. Men du kan hitta lite tips från Datormagazins programmeringsexpert här:
www.datormagazin.se/expertpanelen/programmering

Canon i560 är en utgången produkt, så det är faktiskt lite märkligt att Canon tillhandahåller drivrutiner ens för Windows Vista, och ännu märkligare att de också stöder 64 bitar. Där får man nog säga att du har haft tur. Du hittar den här:
http://software.canon-europe.com/files/soft25531/software/b7100MUx.exe

Bara att installera. Till din Epson-bildläsare finns däremot mycket riktigt inga drivrutiner för 64 bitar.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här