Fråga

Hej. Jag har Windows XP Home och ska byta ut mitt nuvarande Asus-moderkort mot ett från Gigabyte i min dator. Jag vill helst slippa att formatera hårddisken och installera om Windows plus alla program.

Kan jag starta datorn efter bytet och installera drivrutinerna till det nya moderkortet eller måste jag avinstallera något innan bytet och i så fall vad?

Helt enkelt, hur gör man?

Svar

Ett byte av moderkort är en så omfattande operation att Windows inte klarar det rakt av, så att säga. Det är det ökända HAL, Hardware Abstraction Layer, som är en central del i Windows och som baserar sig på hårdvaran som måste göras om.

Det fungerar inte med att bara installera drivrutiner, utan hela Windows måste byggas om. Du kan dock göra det utan att behöva formatera och installera om alla program – det räcker med en så kallad reparationsinstallation av Windows.

Starta datorn med Windows installationsskiva och välj att installera Windows. Men när du kommer till frågan om formatering eller reparation, välj att reparera den befintliga installationen. Efter genomgången installationsprocess bör datorn fungera som den ska. Behövs specifika drivrutiner för moderkortet kan du dock behöva installera dem.

Har du bytt mer än moderkortet kan du också behöva aktivera om Windows. Aktiveringen är en enkel procedur som kan göras via internet eller telefon. En omaktivering krävs om en större del av den ursprungliga hårdvaran bytts, så pass mycket att det skulle kunna handla om en ny dator.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här