Fråga

Jag har ett moderkort av typen GA-8SIML som jag inte kan få igång. Jag hör tre pip och sedan efter någon sekund är det samma sak igen: piip piip piip – piip piip piip – piip piip piip. Vad kan det vara för fel?

Svar

Det där är ett Gigabyte-kort av ganska gammal modell, men enligt vad jag kan få fram har det ett vanligt AMI BIOS. I så fall betyder tre pip att du har ett minnesfel, och mera specifikt ” Base 64K RAM failure”. Detta innebär de första 64 kilobyten av minnet, vilket också borde innebära att du inte ens ser någon bild.

Åtgärden är att plocka ur minnena och se till att kontakterna är hela och rena. Sätt tillbaka dem ett i taget och testa att starta datorn mellan varje. Upptäcker du då att det är fel på någon minneskrets (datorn startar inte med den i) är det bara att kasta den. Fungerar samtliga var det nog bara ett kontaktfel.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här