Den minimalistiska live-CD:n Parted Magic har kommit i en 3.5-version. Den lilla Linuxdistributionen är avsevärt mycket större än föregående version.

Distributionens fokus är fortfarande att tillhandahålla ett litet system med verktyg för att hantera hårddiskar. Bland nyheterna finns drygt 30 uppdaterade mjukvaror, inklusive en ny Linuxkärna i form av 2.6.28.2. Hela listan finner du i spalten till höger.

I och med kärnuppdateringen till en 2.6.28-version ingår ett fullt utvecklat stöd för det nya filsystemet EXT4, som inkluderar alla funktioner för tidigare EXT-filsystem. Ett av verktygen som medföljer är partitioneraren GParted, som uppdaterats till en vältestad SVN-version för att ge dig full kontroll av dina EXT4-partitioner.

Som användare märker du kanske av den större storleken på nedladdningsfilen. Storleken för förra versionen 3.4 var runt 55 megabyte. I och med denna nysläppta version 3.5 har den vuxit till drygt 73 megabyte. Det finns en logisk förklaring till varför detta skett.

– Nu använder vi en Squashfs-spegelfil istället för ett 7zip-arkiv. Det tillåter åter igen ett live-alternativ för äldre datorer, säger huvudutvecklaren Patrick Verner.

Parted Magic ska enligt Patrick inte använda något ytterligare internminne med det förvalda startalternativet, det är filens komprimeringsgrad som har minskat, vilket gjort filen större. Utvecklaren Jason Vasquez ska enligt uppgift ha förbättrat stödet för trådlösa enheter, vilket utvecklarna hoppas att du får en bättre upplevelse av.

Sist, men inte minst, säger utvecklarna ha lagt till några nya program. Bland dessa finns Gsmartcontrol 0.8.3, Xfce4 Screenshooter 1.5.0, FSarchiver 0.3.5 och Squashfs 3.4. Nedladdningsfilen pmagic-3.5.iso.zip är drygt 73 megabyte stor och finns tillgänglig från projektets webbplats.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här