I butik 20 augusti 2015

Tester
Sony Xperia Z4 Tablet
Lättare, tunnare och fortfarande vattentät – Sonys senaste datorplatta tar upp kampen med Apple och Samsung.

AMD Radeon R9 Fury X
Ruskigt snabbt HBM-minne och prestanda som kräver vattenkylning – AMD:s nya prestandakort är här.

Nvidia Geforce GTX 980 Ti
Nvidia har halverat monsterkortet Geforce Titan X och resultatet är det mycket potenta Geforce GTX 980 Ti.

Corsair RM850i 850w
Corsair flyttar ner funktioner som spänningsreglering i en billigare prisklass.

Asus GW501JW
En bärbar dator för dig som är intresserad av både arbete och spel.

Apple Watch
Den omtalade smarta klockan är till slut här och vi testar om den är smart nog för att motivera sin prislapp.

Ashampoo Photo Commander 12
Ett program som låter dig hantera och redigera dina fotografier.

Jämförande test
Bildskärmar för alla
Om du vill redigera bilder, använda flera Excel-ark eller spela moderna datorspel på bästa möjliga vis ställs det flera olika, motstridiga krav på bildskärmen. Vi har testat sju toppmodeller som ska täcka alla behov.

Mjukvara
Dag noll-attacker
När det skrivs om digital säkerhet används ofta detta begrepp. Hur definieras en sådan attack, och hur kan du skydda dig mot dem? Finns det något skydd? Många frågor, svaren kommer här.

Så fjärrstyr du din dator
Behovet av fjärrstyrning ökar i takt med antalet olika enheter som vi behöver handskas med i vår vardag. Dags för en genomgång av några olika alternativ för datorer och datorplattor.

Höjdpunkterna från Computex 2015
I juni slog världens största IT-mässa, Computex, upp sina portar i Taipei. Det var över 1 700 olika teknikföretag som skyltade med höstens nyheter. Datormagazin fanns på plats och rapporterar.

Microsoft-kodare till OS X och Linux
De inbitna användarna av OS X eller Linux är sällan främmande för kritik av Microsofts produkter. Kanske de tystnar när de provar Visual Studio Code. Fast tro inte att det är som vanliga Visual Studio.

Sätt upp VPN i ditt hem
Du kan skapa en egen VPN-anslutning, för att på så sätt nå hemnätverket på ett säkert sätt. De flesta moderna routrar har stöd för detta och det är inte speciellt komplicerat. Så här går det till.

Maximera din Wi-Fi-täckning
Rätt kanal kan vara viktigt för prestandan i ditt trådlösa nätverk, särskilt när det gäller äldre routrar. Fast varför spelar det någon roll? Det och mycket annat kan du läsa om här.

Skapa med Swift och Storyboard
Det har aldrig varit lättare att komma igång med att skapa applikationer för OS X. Här får du grunderna och lär dig begreppen, sedan kan du skapa ditt första lite enklare program.

Hårdvara
AMD:s energieffektiva strategi
Bakom det kryptiska kodnamnet 25×20 finns en spännande och ambitiös plan för framtida datorsystem. Kretsarna från AMD ska bli oerhört energieffektiva utan att du ska behöva tumma på upplevelsen.

Tekniken bakom uppkopplade hem
Det spretiga begreppet ”prylarnas internet” rymmer mycket men grundkonceptet är ganska lättfattligt. Fast hur började det, hur fungerar det och varför finns det så få standarder att följa?

Möjligheternas tidsålder
Från att tända en lampa till att stänga av en bil på distans. Numera kan mer eller mindre allt sammankopplas och fjärrstyras. Följ med på en tur genom möjligheterna och bli förvånad över utvecklingen.

Byggprojekt med sakernas internet
Uppkopplade prylar, internet of things, är en av de stora trenderna. Det finns produkter att köpa, men visst är det roligare att bygga? Särskilt om det är relativt enkelt och billigt? Trodde väl det.

Genomgång av Galaxy Gear VR
De första kommersiellt tillgängliga VR-glasögonen på marknaden kommer från Samsung, med teknik från Oculus Rift. Vi ger vårt intryck av upplevelsen.

Linux
Test av Debian 8
Debian är känd för att skynda långsamt. Det gäller även denna nya utgåva, nästan. Här finns nämligen en stor förändring som förvånar många. De har dock hållit på sina principer, frånräknat Systemd.

Test av Fedora 22
Vi har tidigare upplevt Fedora som en ganska buggig och krånglig distribution, men blev positivt överraskade av den föregående utgåvan. Distributionen var stabil, lätt att installera och det mesta bara fungerade. Nu är version 22 här.

Från Windows- till Linuxadministratör
En övergång till Linuxmiljö eller till en blandad miljö är inte ovanlig. Då uppkommer också behovet av att kunna agera administratör för båda lägren. Vi går igenom vad du bör känna till.

Alltid i Datormagazin
Redaktion och ledare
Åsikt
Nyheter
DMZ-riggen
Resurser på webben
Nytt hos sökmotorerna
Kodnytt
Linuxnyheter
Linuxexperten
Gratis fullversion
Windowsexperten
Programtips
Prylar
Krönika
End


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.