Fråga

Vi har fått fiber indraget och har nu ett 1000/100-abonnemang. Kopplar jag min dator direkt till anslutningspunkten med kabel Cat5e, tre meter lång, får jag cirka 600 megabit per sekund med Bredbandskollen.

Jag har sedan en Asus RT-N66U-router inkopplad med Cat5e-kabel till anslutningspunkten. Kopplar jag min dator till en LAN-port på routern blir det max 145 megabit per sekund. Det blir samma hastighet på alla fyra portarna. Enligt specifikationen har routern gigabit-LAN-portar, vilket datorn också har.

Beträffande Wi-Fi är det klart lägre hastigheter det går att uppnå. På 2,4-gigahertzbandet blir det i bästa fall cirka 50 megabit per sekund och på 5-gigahertzbandet kommer jag upp i cirka 100 megabit per sekund. Avstånden mellan router och datorer är fem till åtta meter och inga väggar mellan.

Frågan är om det är normalt att det blir sådan dämpning av hastigheten på de trådbundna portarna. Jag hade förväntat mig lite högre hastighet, faktiskt. Är det Cat5e-kabeln som dämpar så mycket mellan anslutningspunkten och routern? Den klarar ju 600 när jag ansluter datorn direkt.

Nu har jag provat flera kablar och det är ingen skillnad mellan dem. Enda skillnaden är att den Cat5e-kabel som levererades med fibermodemet endast kom upp i 100 megabit per sekund, vilket jag kan förstå när jag ser hur den var ihoprullad i förpackningen med skarpa veck.

Kan det vara inställningar i routern eller är det den som kan vara dålig? Den är tre år gammal, men då vi haft Telia ADSL har jag inte kunnat prova dessa hastigheter. Specifikationen på Wi-Fi är 2 x 450 megabit per sekund.

Finns det några bra program att testa hastighet med som man kan lita på? Jag har använt Bredbandskollen och OOKLA, men får rätt så olika resultat mellan dem.

Anders Jonsson

Svar

Jag vet inte om jag behöver påpeka det, men för säkerhets skull. Om du ska få rättvisa värden att jämföra får bara en enda enhet vara ansluten även när du provar via routern, både med kabel och trådlöst. Annars är det bara en del av bandbredden du mäter.

Men annars är det här med genomströmningen i routrar ett problem som säkert har funnits länge, men börjat uppmärksammas först nu när höga fiberhastigheter blir allt vanligare. Vanliga hushållsroutrar är sällan perfekta när det gäller genomströmningen, en viss förlust blir det alltid. Det handlar bland annat om processorresurser.

Du får betala betydligt mycket mer för en professionell router, men faktum är att det oftast är mycket svårt att hitta några uppgifter hos tillverkarna om hur mycket produkterna egentligen klarar att släppa igenom. Du kan hitta en lista här, www.smallnetbuilder.com/tools/charts/router/view, men den täcker tyvärr bara ett fåtal produkter.

Den kraftiga minskning du får tycker jag dock inte är acceptabel. Det är många faktorer som kan spela in. Det kan bero på kabeln, det kan handla om en defekt router, eller så är inställningarna i den felaktiga. Det finns några saker du bör prova:

Cat5e-standarden är i princip den samma som Cat5, men med lite hårdare specifikationer och ska klara gigabithastighet vid kortare avstånd. Det vore dock intressant att se vilka resultat du får om du gör samma test med Cat6-kabel.

Du bör också ladda ned och installera den färskaste firmwaren till din router. Den senaste släpptes i mars i år och du hittar den här: www.asus.com/se/Networking/RTN66U/HelpDesk_Download. Återställ sedan enheten till fabriksinställningarna och börja om.

Jag skulle också rekommendera dig att prova Merlins avsevärt förbättrade firmware till din router. Det är inte något helt eget som DD-WRT eller Tomato, utan bara en hemgjord förbättring av Asus egen firmware, som sannolikt kan ge dig betydligt bättre funktion. Laddas ned här: www.mediafire.com/folder/bkfq2a6aebq68/Asuswrt-Merlin. Mer information finns här: http://asuswrt.lostrealm.ca.

Utöver de tester du gjort, som båda mäter mot internet, kan det vara intressant att göra hastighetsmätningar internt i nätverket. Det finns gott om program för ändamålet. Här finns ett exempel: http://totusoft.com/lanspeed1.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

5 KOMMENTARER

 1. Tack för ett snabbt och utförligt svar. Vid testerna har endast mätdatorn varit ansluten. Jag uppgraderade firmware med den senaste versionen då den som fanns i routern var den som den levererades med för drygt tre år sedan.
  Skillnaden som blev var i stort sett ingen när det gäller trådanslutningen. WiFi med 2,4 GHz blev faktiskt lite bättre då den kom upp i runt 60 – 65 gigabits/sekund. Dock kan detta bero på hur stor aktivitet det var på grannarnas routrar just då. Det finns många runt om på detta band ser jag på inSSIDR. Detta värde faller inom samma härad som man fick vid test (i den första länken) av AC-modellen av den här aktuella routern.
  Nästa steg är att skaffa Cat6 kablar och se om det är dessa som begränsar men jag tror inte det. Tyvärr gick garantitiden ut för ca två månader sedan men jag skall i alla fall kolla med Asus vad de anser är normal dämpning av hastigheten på LAN-portarna.

 2. Det blev ingen skillnad med Cat6-kablar. Efter kontakt med Asus support så fick jag en länk att ladda ner senaste programvaran och att efter installerat och kört reset igen så funkar det. I stort samma hastighet ut på trådbundna portarna som in från bredbandsleverantören.

  • Du menar alltså att Asus hade en ”hemlig” firmwareversion som inte fanns på supportsidan? Du hade ju redan uppgraderat firmware. Provade du någonsin Merlin-versionen?

   • Jo jag hade uppgraderat med den som fanns på deras supportsida. Sedan fick jag en länk från deras support och den nerladdade filen hade exakt samma namn som den jag hade hämtat tidigare. Skillnaden var att det är ett annat versionsnummer med den senaste när man kollar det i routern. Hur som helst så är nu hastigheten i närheten av den förväntade när det gäller LAN-anslutningen. WiFi på 5 GHz-bandet kommer man upp i ca 150 Mbits vilket kanske är normalt. Lägre hastighet på 2,4 GHz-bandet men där är det många grannar som slåss om utrymmet. Dessutom en kommunal enhet som har fyra olika nätverk på 2,4 GHz-bandet.
    Kanske man skulle kolla Merlin-versionen också. Garantin är i alla fall borta nu efter 3 år.

 3. Kan vara värt att påpeka att enligt ASUS support så förlorar man garantin om man använder merlin eller annan firmware än ASUS egna. Jag har iofs för mig att de accepterade merlin. Själv kör jag merlin och finner den något bättre. Men har problem med att jag ofta /timvis / får ”spikes”/peakar i trafiken dvs att wifi har någon hög traffik i någon sekund (vilket ibland stoppar upp steaming). Detta förbättrades med Merlin (tror det var det ivf).

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här