Allt fler tillverkare har lanserat uppdaterade X99 moderkort anpassade för Intels Broadwell-E processorer. I samband med detta så har merparten av tillverkarna även valt att satsa på den nyare USB 3.1-standarden. Vi har nyligen haft möjlighet att titta lite närmare på Asrock X99 Taichi, ett kort som med ett pris på cirka 2900 inklusive moms, ligger i den undre prisskalan sett till X99-baserade moderkort.

Kortet har ett svart-vitt färgschema med en symbolik som påminner om Yin/Yang-symbolen. Förutom kortet i sig så har Asrock även inkluderat flera tillbehör i form av tvåvägs SLI-brygga, en tvåvägs SLI HB-brygga för den nyare GTX-1000-serien samt en trevägs SLI-brygga. Till detta medföljer även antenner, fyra SATA 6 Gb/s-kablar, skruvar för M.2-platserna med mera.

 

Bra layout

Taichi har en lättarbetad design med tre metallförstärkta PCI-E 16X expansionsplatser vilka stödjer trevägs SLI eller CrossFireX. Med en 40-banors CPU kommer dessa att utnyttjas enligt 16x/8X/8X för tre grafikkort och 16X/16X/0X för två grafikkort. Om vi istället växlar över till en 28-banors CPU blir layouten lite annorlunda med 8X/8X/8X respektive 16X/0X/8X. Valet av processor kommer även att styra hur de båda M.2-anslutningarna kommer att utnyttjas. Med en 40-banors processor kommer båda att använda fyra PCI-E banor medan en 28-banorsprocessor bara kommer att använda en anslutning över PCI-E-gränssnittet, medan den andra anslutningen kommer att köras över SATA-gränssnittet.

Totalt har Taichi tio SATA 6Gb/s-portar varav åtta är placerade i 90-graders vinkel och två är vertikalt placerade under minnesbankerna. Moderkortet har fem fyra-pins fläktanslutningar men trots detta är det bara anslutningen för en chassifläkt som stöder automatisk PWM. Varje uttag har stöd för upp till en ampere med undantag för den extra processor- eller vattenpumpsanslutningen som är på två ampere.

 

IO-panelen

Tittar vi till IO-panelen så finner vi tre stycken USB2- och USB3-portar, en USB 3.1 typ-C och en USB 3.1 typ-A. Här finns även anslutning för de medföljande antennerna vilka driver blåtandsanslutningen som är av version 4, samt det AC-baserade trådlösa nätverket.

Under våra tester så lyckas vi, utan problem, överklocka vår Intel 6950X till 4,4 gigahertz över samtliga kärnor

Tyvärr, och av någon märklig anledning, har Asrock valt att bara satsa på en antenn vilket begränsar den teoretiska, trådlösa överföringshastigheten till 433 megabit per sekund. Går vi däremot över till det fasta nätverket finns här dubbla Intel Gigabit Ethernet-portar baserade på Intel I218V och Intel I211AT. Slutligen finns även fem analoga och en digital anslutning för 7.1-ljud baserad på Realteks ALC 1150-codec med Purity Sound 3.

Processor och minne

Som nämnts så är detta kort optimerat för Broadwell-E-processorer och för att garantera maximal stabilitet och samtidigt lägga grund för en hög överklockningspotential så kommer Taichi med 12 strömfaser. Under våra tester så lyckas vi, utan problem, överklocka vår Intel 6950X till 4,4 gigahertz över samtliga kärnor och efter en del trixande når vi även upp till en stabil drift på 4,5 gigahertz. Allt häröver leder till kontinuerliga kraschar eller att systemet inte startar.

Ser vi till minnesbankerna så är dessa åtta till antalet och vardera sett om fyra banker har var sin VRM för optimal strömhantering. Vi använder minnen från såväl Corsair som Gskill och båda modellerna fungerade utmärkt i 3200 megahertz med ett CAS värde på 14. För Corsair kunde vi till och med köra samma höga frekvens över samtliga åtta minnesbanker vilket är imponerande.

 

Slutgiltiga tankar

Asrock Taichi är ett för prisklassen mycket bra moderkort. Vi vill förutom tidigare nämnda egenskaper även lyfta fram den ypperliga värmeavledningen som under våra tester hela tiden såg till att hålla moderkortets känsliga delar under 60 grader.

Tack vare den smarta designen så fungerar kortet ypperligt med dubbla grafikkort där utrymmet mellan de båda korten borgar för ett bra luftflöde. Vi uppskattar även att Asrock valt att satsa på dubbla Intelbaserade nätverksanslutningar. Kortet ger oss dessutom möjlighet att ansluta dubbla M.2-enheter, förutsatt att vi har rätt processor.

De enda nackdelarna med kortet är den begränsade trådlösa hastigheten som vi inte alls kan förstå, och dels att vi med tre, lite kraftfullare, grafikkort får vissa problem att komma åt de nedersta anslutningarna på moderkortet. Sammantaget är detta dock ett mycket bra kort som vi verkligen kan rekommendera.

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här