Ungefär en gång om året kommer en ny version av Android. Mitt under den totala solförmörkelsen i USA valde Google att släppa Android 8.0.

Version 8.0 Android, som under utvecklingen gått under beteckningen O, har nu fått det officiella namnet Oreo. Man fortsätter alltså på kaklinjen och har den här gången, precis som i fallet Kitkat, valt ett existerande varumärke i stället för ett mer allmänt namn.

Google presenterade det nya telefonsystemet och dess nya figur vid en presshändelse i New York, som avsiktligt sammanföll med den totala solförmörkelsen i USA. Tillsammans med namnet meddelade Google också att Android Oreo är tillgänglig i dag via Googles Android Open Source Project. Utrullning förväntas komma först till Pixel- och Nexus-enheter och testning pågår hos operatörerna.

Google lovar förbättrad batteritid

Android 8.0 innehåller inga större designförändringar, men däremot en hel del annat. En av de viktigaste förbättringarna gäller batteriets livslängd. Mjukvaran begränsar aktiviteten för appar som körs i bakgrunden, med inriktning på platsuppdateringar, sändningar och bakgrundstjänster, vilket bör hjälpa telefonen att hålla sig vid liv längre.

Google har också givit Androids emojisymboler en ny formgivning och introducerat över 60 nya. Oreo kommer också att kunna starta snabbare och göra det enklare att hantera många meddelanden från många appar. Dessutom tillkommer en snooze-funktion som kan vara till nytta för möten och tillåter prioritering av vissa varningar över andra.

Bild-i-bild-läge låter användaren fortsätta titta på klipp i ett miniatyrfönster medan en annan app används

Apparnas ikoner har också försetts med meddelandepunkter som visar om det finns exempelvis nya notifieringar som inte har kontrollerats ännu. Det går även att gruppera meddelanden via kanal, så att notifieringar kan buntas ihop beroende på ämnet. Bild-i-bild-läge låter användaren fortsätta titta på klipp i ett miniatyrfönster medan en annan app används och en intelligent inklistringsfunktion har fått namnet Copyless.

 

Läs också: En ny Nokia – i alla fall till namnet


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här