Test: Libratone Q Adapt In-Ear

Det var headset som Q Adapt In-Ear från Libratone som Apple tänkte på när de plockade bort hörlursuttaget från Iphone.

Libratones Iphone-headset kopplas in direkt till Apples Lightning-anslutning i en Iphone eller Ipad. Det låter kanske inte så spännande, det ska ju vara trådlöst i dag, men det är något befriande enkelt med att plugga in en kabel och slippa tänka på Bluetoothinställningar och batteriladdning.

Hämtar ström från Lightning-kontakten

Libratone Q Adapt In-Ear hämtar nämligen inte bara ljudsignalen direkt från Lightningkontakten, den ser även till att strömförsörja den aktiva brusreduceringen samma väg. Det innebär att headsetet inte behöver ett eget batteri.

Vi har aldrig testat ett headset med aktiv brusreducering som varit så smidigt att använda, de flesta konkurrenter har en opraktisk batteriklump på sladden. Trots att Libratonelurarna hämtar sin kraft från mobilen upplevde vi aldrig att telefonens batteritid försämrades märkbart.

Brusreduceringen i Libratone Q Adapt In-Ear har fyra nivåer. Libratone kallar det Citymix Level 1 till 4.

Enligt tillverkaren ska den sistnämnda nivåns brusreducering endast släppa igenom tio procent av ljudet i omgivningen. Nivå tre släpper igenom cirka 30 procent, nivå två förlitar sig på propparnas passiva ljuddämpning och stoppar 60 procent av omvärlden. Och vid nivå ett förstärks ljudet i omgivningen så att 80 procent släpps igenom.

Nivå ett gör att du till exempel ska kunna föra ett samtal utan att behöva plocka propparna ur öronen och nivå två passar med andra ord bra i situationer där du behöver hålla koll på vad som händer omkring dig, som när du promenerar omkring i stan.

Inställningarna är enkla att hantera

Det är otroligt enkelt att växla mellan de olika inställningarna, det är bara att trycka på knappen på sladden. Det gör Libratone Q Adapt In-Ear till en dröm att använda. Och med rätt proppar (det följer med flera olika typer) är de sköna att bära, även under långa stunder.

Att hitta rätt proppar innebär också att basen kommer till sin rätt samtidigt som resten av ljudbilden är välbalanserad och generellt lätt att tycka om.

Ska vi vara petiga måste vi påpeka att brusreduceringen vid nivå fyra gärna kunde fått vara en smula mer effektiv. Men egentligen ser vi bara ett problem med det här headsetet: det fungerar endast med Iphone eller Ipad.

Priset ligger på samma nivå som många av konkurrenterna med aktiv brusreducering, men Libratone Q Adapt In-Ear är till exempel en dryg tusenlapp billigare än (trådlösa) Bose Quiet Control 30. Ett bra alternativ till Libratone Q Adapt In-Ear i samma prisklass är B&O Play H3 ANC. I skrivande stund hittar du dock Q Adapt In-Ear för cirka 1 300 kronor. Till det priset är det här ett riktigt bra köp för dig som gillar IOS.

Av Tron Høgvold

Test: Libratone Q Adapt In-Ear
5 av 6
För
Ljudkvalitet. Byggkvalitet. Komfort. Användarvänliga.
Emot
Fungerar endast med Iphone och Ipad. Brusreduceringen kunde varit mer effektiv.
Rekommenderas till
Till dig som använder Iphone och Ipad och är ute efter ett headset med aktiv brusreducering som du slipper att ladda.

Tillverkare: Libratone, www.libratone.com

Cirkapris: 1 700 kr inkl. moms, 1 360 kr exkl. moms

Anslutning: Apple Lightning

Brusreducering: Aktiv

Mikrofon: Ja, på sladden

Knappar: Citymix, play/pause, svara på samtal, ändra volym

Resefodral: Ja

Vikt: 20 g

redaktionen

Om redaktionen

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Kommentera

*

Liknande artiklar