Fråga

Varför kan jag inte använda mobilt bank-id på min bärbara dator? När jag ska beställa medicin, djurmat, med mera måste jag använda mobilt bank-id för att betala. Annars får jag välja faktura.

Är det inte mer osäkert att använda mobilt bank-id än vanligt bank-id? Jag vill kunna betala direkt på min laptop, men det går inte längre. Oftast är det Klarna som har hand om betalningen.

Åse Andersson

Svar

Mobilt bank-id är avsett för telefoner och datorplattor. Men visst kan du använda den bärbara datorn. Du anger att du vill betala med mobilt bank-id när du gör beställningen i datorn, sedan startar du telefonen och bekräftar betalningen i bank-id-appen.

Du kan också installera vanligt bank-id på fil i din dator och använda det.

Däremot är det tyvärr så att vissa betaltjänster inte fungerar med bank-id, utan tvingar dig att plocka fram bankens dosa. Det gäller dock så vitt jag vet inte Klarna, även om det naturligtvis också går. Alla har ju inte bank-id.

 

 

 

.

7 KOMMENTARER

 1. Klarna har nyligen gjort en uppdatering som syftar till att öka säkerheten. En konsekvens av detta är att om du ska handla mot faktura kräver Klarna att du legitimerar dig med Mobilt BankID. De har inte stöd för att legitimera sig med BankID i dator, utan endast Mobilt BankID. Vet inte varför Klarna valt att inte ha stöd för BankID i dator, men du kan kontakta Klarna och fråga dem.

  Lösningen för dig blir i detta fall att skaffa Mobilt BankID till en Smartphone och/eller Surfplatta. Ett annat alternativ är att betala med kort, då behöver du vad jag känner till inget Mobilt BankID

 2. Tillägg till det jag skrev: Läste lite slarvigt och ser nu att det du beskriver inte är det jag tog upp i min kommentar. Är det så att du behöver Mobilt BankID oavsett betalningsmetod?

 3. Jag ägen ingen Smart-Phone eftersom mina fingrar fungerar mycket dåligt på sådana utan riktiga fysiska knappar. Därför använder jag fortfarande en avancerad telefon från Ericsson/Sony. Kan jag simulera en smart-phone på min PC och sedan installera Mobilt Bankid. Ofta funkar det ju inte längre med BankId på fil eller dosa. Alternativt göra detta på en Raspberry Pi eller liknande?

 4. Det finns en Android emulator som heter BlueStack, läs mer på http://www.bluestacks.com
  Med den ska man kunna köra Android appar. Jag har ingen uppfattning om hur det är med Mobilt BankID och om den fungerar i BlueStack, men det kan vara värt att testa.

 5. Det är skandal att man inte kan legitiimera sig på en stationär dator.
  Varför ska det vara skillnad med BankID på stationär dator och Mobiler o plattor.
  Nu kan jag inte köpa spel på Steam eftersom klåparna inte integrerat skite.
  Svagt BankID .(

  • Visst kan du legitimera dig med en stationär dator. Men inte med mobilt BankID, i alla fall inte utan stora svårigheter. Men med BankID på fil går det bra. Det kan du få från din bank.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här