Asus tar i ordentligt när det gäller utrustning och prestanda i den nya telefonen Zenfone AR.

En av få tillverkare som presenterade stora telefonnyheter på CES-mässan 2017 var Asus. En av de nyheterna är Zenfone AR, en storsatsning på virtuell verklighet. Den nya telefonen är utrustad med Tango, den plattform för förstärkt verklighet (augmented reality) som lägger till ett informationsskikt ovanpå den fysiska om-givningen i 3D med hjälp av en uppsättning av kameror på baksidan. Tango är Googles teknik och Asus är den andra tillverkaren som inkluderar systemet i en telefon – den första var Lenovo.

Men Asus tar tekniken ett steg längre med stöd för Daydream, Googles funktioner för virtuell verklighet som är inbyggda i Android 7.0 Nougat. Zenfone AR stöder alltså både AR och VR och är därmed den första flaggskeppstelefonen med denna kombination.

Arbetsminne på åtta gigabyte

För att ge tillräckligt med resurser för detta är man också först med åtta gigabyte arbetsminne, vilket kompletteras med en fyrkärnig Snapdragon 821-processor. Den rejäla 5,7-tumsskärmen med upplösningen 2 560 x 1 440 bild-punkter är av Amoled-typ och olika versioner av telefonen finns med 32, 64, 128 eller 256 gigabytes lagringsminne, utbyggbart via microSD-kortplats.

Huvudkameran på 23 megapixel har stöd för 4K-video och har dessutom de djup- och rörelsesensorer som behövs för Tango. Därutöver finns en framsideskamera på åtta megapixel, ett 3 300 milliamperetimmars löstagbart batteri och dubbla SIM-kortsplatser.

Det här verkar vara en riktigt rejäl telefon som har det mesta, så räkna också med ett rejält pris. Den dyker inte upp förrän mot mitten av året och inga prisuppgifter finns ännu.

 

 

Föregående artikelSkaffa en pekskärm till din Mac
Nästa artikelUtskrift över nätverket
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

2 KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här