Fråga

Jag bor ”ute i skogen” och har problem med att mitt ADSL-bredband inte är helt pålitligt och går ned ibland. Jag har också ett 4G-abonnemang för bredband som jag bland annat använder i min platta.

Nu skulle jag vilja använda det som en reservlösning när den ordinarie anslutningen inte fungerar. Helst med någon form av automatik, men i värsta fall får det duga med någon sorts manuell omkoppling. Det kan dock bli svårigheter för resten av familjen att hantera detta om jag inte finns tillgänglig.

Finns det någon vettig och enkel lösning, kanske också billig?

Sören Jansson

Svar

En manuell lösning skulle nog bli ganska komplicerad. Den skulle innebära två routrar, din vanliga och en ny med SIM-plats för det mobila bredbandet. Ett trådbundet nätverk skulle sedan behöva kopplas om mellan routrarna, kanske med hjälp av en nätverksswitch med anslutning till båda och en omkopplare.

När det gäller trådlöst nätverk måste alla anslutna enheter ha inställningar för båda nätverken och välja det som ska användas.

Betydligt enklare, kanske också billigare och framför allt det du vill ha är en router med stöd för både ingående internet och plats för SIM-kort. Det finns många varianter på sådana, till exempel D-Link DWR-953, som stöder automatisk omkoppling till mobilt bredband när det ordinarie inte fungerar.

Du ersätter då din nuvarande router med denna och kostnaden borde hamna under 2 000 kronor, plus kostnaden för det mobila bredbandet.

 

 

2 KOMMENTARER

 1. Hej, jag har samma dilemma, och har kanske haft turen att ha en router med stöd för internet failover, har e Asus AC68, den har ju även usb anslutning för delning, samt stöd för många usb 3G/4G modem. Så det fungerar bra.
  Har även en billiga TP link routrar (WR-3020) med usb och en enda WAN/LAN port, som har stöd för många 3G/4G usb modem, den har jag testat att koppla in på Asus router som failover, då man i mitt fall kan ställa in att LAN1 kan vara WAN2.
  Mitt råd är att kolla upp olika routrar på t.ex. prisjakt som har stöd via sim eller usb modem eller både och. Den som jag kan hitta snabbt(googlade Asus RT-AC51U internet failover och fick upp inställningarna hur man gör=den stödjer detta) som kan ha dubbla WAN(internet failover) är Asus RT-AC51U, för ca 500kr, denna har givetvis ”bara” 100mbit portar, men kan uppfylla in internet failover),
  Mina tp link routrer har jag köpt för att testa denna funktionen, men eftersom den har usb spänningsmatning, även ha den med på resor och i bilen för att dela internet via anslutna usb modemet. Dessutom , med viss handpåläggning, ställt in den på hotell som en repeater när hotellets WiFi varit uselt inne i hotellrummet och i badrummet, då har jag satt den vid fönstret, samt då även fått NAT(lokalt eget LAN för att få möjlighet att ansluta flera egna enheter utan att något kommer åt dem, samt köra med chromecast). Dessutom perfekt de gånger när hotellet bara har stöd för en enhet(en mac-adress), ibland tar en del hutlöst betalt per varje extra enhet. Ja detta är ju inte internet failover, men tips för att skaffa en billig liten Tp-link router och testa med.

 2. Jag har en fast ADSSL anslutning och ett billigt TP-Link 3G/4G modem/router.
  Kör Win7 och när/om fasta linan går ner så kopplar mina datorer upp sig
  automatiskt mot TP-Linken. !?!?

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här