Fråga

Hur startas Windows 10 i felsäkert läge (i Windows 8 trycktes F8 under start)?

När min Dell Small Form uppdaterar senaste ändringar slutar den med texten: Vi tar hand on allt, plus ytterligare ett meddelande, sedan kommer skrivbordet med alla program. Det går att installera nya och köra alla, men Windows 10 finns inte tillgängligt och startknappen är inaktiv. Vad ska jag göra?

WTLab

Svar

F8 eller skift + F8 fungerar fortfarande för att nå felsäkert läge, åtminstone i teorin. Problemet är att moderna Windowsversioner startar så fort att det är mycket svårt att hinna avbryta den vanliga starten. Med UEFI BIOS och en SSD är det omöjligt.

Det finns en uppsjö andra sätt, men om du inte kan få igång Windows på korrekt vis är de svåra att komma åt.

Störst chans att lyckas har du nog genom att avbryta Windowsstarten. Om Windows 10 inte startar normalt tre gånger i rad, går systemet fjärde gången som standard till ett automatiskt reparationsläge. När reparationsprocessen är klar kan du välja Avancerat och sedan att starta i felsäkert läge.

För att aktivera det automatiska reparationsläget måste du avbryta den normala startprocessen tre gånger i följd. Använd datorns strömbrytare för att stänga av den innan Windows 10 laddat klart. Du kanske måste hålla den intryckt några sekunder för att tvinga strömmen att slås av

Jag har inte tillgång till någon Dell, men jag misstänker att de meddelanden du får kommer från någon supportmjukvara av den sort som allt fler tillverkare väljer att installera i sina datorer. Många gånger är de dock mer till besvär än nytta och tar upp en massa systemresurser i onödan. I ditt fall skulle jag gissa att det handlar om programmet Dell Update.

Exakt hur det beter sig och fungerar kan jag alltså inte svara på, men jag tror inte att det är det som orsakar Windowsproblemen. Kan du komma åt Aktivitetshanteraren (till exempel genom att trycka Ctrl + Skift + Del, eller genom att högerklicka i Aktivitetsfältet)? I så fall kan du prova att tvångsavsluta Dells program och se om det gör någon skillnad. Om du vill kan du stänga av det permanent på fliken Autostart i Aktivitetshanteraren.

Problemet med att startknappen inte fungerar är dock inte helt ovanligt. Om det fortfarande fungerar att högerklicka på den och få fram en meny, gå till Inställningar och kör Windows Update. Det kan lösa problemet.

Annars är nog det bästa du kan göra att prova en reparationsinstallation. Det går utmärkt att göra en sådan med hela systemet intakt.

Ladda ned verktyget du hittar här (du kan använda en annan dator om nödvändigt): https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10. Kör det och välj att skapa installationsmedia för en annan dator. Skapa detta på ett USB-flashminne.

Kör sedan programmet direkt från USB-minnet inifrån Windows 10. Starta alltså inte datorn från minnet, utan kör setup.exe från Utforskaren (den når du också genom att högerklicka på startknappen). Ominstallationen tar någon timme och Windows 10 återskapas med alla installerade program och inställningar orörda.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

2 KOMMENTARER

  1. Man kan också välja starta om datorn i felsäkert läge via ” Sök skriv MSConfig klicka OK klicka på fliken systemstart, markera felsäker start, starta om. När datorn är i felsäkert läge och du är klar, så gör du om samma sak men tar bort markeringen istället, annars startar den i felsäkert läge igen

    • Jo, som jag skrev finns det ett antal sätt, detta och några till. Jag var bara osäker på hur mycket av Windows frågeställaren kommer åt.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här