Dell Inspiron 16
4 / 6 Betyg
För
Jämn och hög prestanda, slimmad design trots storleken, mycket bra batteritid, effektiv pekplatta, rent ljud, kan enkelt roteras till en platta, bra prisnivå, webbkameran presterar över medel
Emot
FHD+ upplösningen blir för lite på en 16 tummare, tangentbordet har inte rätta känslan, skärmen är lite svag för utomhusarbete
Rekommenderas till
2022 års modell av Inspiron 16 2 in 1 är en allsidig dator som borde tilltala både studenter, kontorsanvändare och mindre grafiskt krävande hemanvändare

Stor, kraftfull och med utmärkt batteritid men upplösningen borde vara högre

Under årens lopp har Dell utan tvekan varit en av de främsta tillverkarna när det kommer till olika modeller av två i en lösningar som numera är lika naturliga i sortimentet som de mer traditionella datorerna. Vi har denna gång tittat närmare på en av de större modellerna i form av Inspiron 16 som finns i en uppsjö av konfigurationer och där vi redan nu kan säga att vi tycker att ett av dessa inte riktigt passar in på en enhet av denna storlek.

Klassisk Dell design

Vi börjar med att titta på det yttre på denna klassiskt silvergråa, aluminiumbaserade enhet. Datorn mäter 15,9–18,95 x 356,78 x 251,88 millimeter och väger 2,19 kilo. Intressant nog så väger den modell som har en bättre skärm, mer om detta nedan, mindre. Modellen har en mjukt rundad ovansida med Dell loggan placera i mitten. Skärmen fästs med två stabila gångjärn som är placerade i de yttre regionerna. Även undersidan är lätt rundad vilket ger en bättre greppbarhet när vi bär med oss enheten.

locl
Datorn har mjuka former och dess aluminium chassi med Dell loggan centrerad i mitten på locket ger ett exklusivt intryck.

Undersidan har även mindre gummerade ställ som håller enheten på plats när vi jobbar samt ett mittplacerat ventilationsgaller. På höger sida så finner vi en SD kortläsare, en USB3.2 Gen1Typ-A anslutning samt en 3,5 millimeters headsetport. På vänster sida så hittar vi en fullstor HDMI1,4 port, ytterligare en USB3.2 Gen1 Typ-A port samt dubbla Thunderbolt4 portar.

På insidan så kompletteras dessa med Intels Wi-Fi 6E AX211 2×2 samt BT 5.2 vilka har en mycket bra anslutningsgrad och snabb växling mellan band, vilket även omfattar sexgigahertz bandet. Enheten kommer med ett sexcells batteri på 87 wattimmar och kan laddas med valfri Typ-C laddare som ger minst 65 watt. När vi så ändå pratat batteritid så är detta ett av de mer imponerade områdena för enheten som vid normalt kontorsarbete som mejlande och arbete i Officepaketet faktiskt tog oss nästan tio timmar.

En bidragande faktor till den goda batteritiden är att vår testmodell utrustas med 12e generationens Intel Core i7-1260P processor vilket är en modell med 12 kärnor och 16 trådar vilka kan boostas till 4,7 gigahertz. Detta ger oss både kraft och den energieffektivitet som behövs. Ser vi vidare så kommer vår modell med 2×8 gigabyte DDR4@3200 megahertz samt en 512 gigabyte stor PCIe baserad M2 enhet. På grafiksidan så får vi nöja oss med Intels integrerade Iris Xe lösning men för den som vill finns även möjlighet att uppgradera till ett MX550 kort.

Satsa på 4K

Med denna uppgradering av grafikkrets så får vi även en uppgradering av skärmen i sig vilket helt klart är att rekommendera. För vår testmodell kommer med en tryckkänslig skärm som visserligen presterar klara och tydliga färger och som tack vare den integrerade ComfortView Plus tekniken är mycket vilsam för ögonen att jobba med även under längre perioder. Men skärmen har en högsta upplösning på 1920×1200 vid 60 hertz vilket vi tycker är på tok för låg upplösning för denna storlek där vi skulle säga att minsta upplösning borde vara 2 560. Därav säger vi direkt, planenerar du att investera i denna modell, lägg till de cirka 2500 kronor som det kostar att få en 4K OLED skärm och ett dedikerat grafikkort.

vikt
Vår testmodell kom med en FHD+ skärm som erbjuder bra färgåtergivning och kontrast men vars upplösning är för låg i förhållande till storleken på skärmen

Oavsett skärmval så jobbar modellen med ett 16:10 format vilket ger oss lite mer utrymme på höjden vilket underlättar placering av olika programpaneler. Skärmen har även slimmade ramar runt om där vi i den övre ramens mitt hittar en FHD kamera som håller en förvånansvärt bra kvalité och som framför allt ger bra bilder även i lite sämre omgivande ljus. Till detta så finns här även en dubbel mikrofonuppsättning för att skapa bästa förutsättningar för digitala möten.

För utgående ljud kommer modellen med fyra högtalarelement om vardera två watt baserade på Waves MaxxAudio Pro och som tack vare ett generöst utrymme bredvid tangenterna ger enheten ett fylligt ljud som passar både för kommunikation och underhållning av olika format. Är du däremot på jakt efter mer tryck i basen eller bara ett ljud som över lag låter mer så bör så klart ett headset användas.

Allsidig prestanda

Mellan högtalarna så finner vi som nämnts tangentbordet vilket baseras på fullstora bakgrundsupplysta tangenter som erbjuder en godkänd skrivkänsla som däremot inte är lika övertygande som vi är vana vid från Dell sida. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad med vi får inte den rätta återkopplingen vilket gör att vi ofta måste kontrollera vad vi skriver. Det skulle kunna vara på grund av att enheten, som den två i ett lösning den är, kan roteras 360 grader och på detta sätt agera platta och med sitt slimmade chassi skulle det vara möjligt att själva slaglängden och eventuellt även brytare få stå tillbaka lite.

TB
Inspiron 16 kommer med totalt fyra högtalare vilket ger ett rent och klart ljud. mellan ovansidans två ljudutgångar finner vi tangentbordet som vi inte tycker erbjuder samma skriv känsla som vi är vana vid från Dells bärbara

Under tangentbordsdelen så finner vi en stor pekplatta som erbjuder en hög precision och bättre känsla vid olika former av gester eller klickande. En funktion som vi gärna sett på lite större bärbara över lag vore extra knappar som vi kunnat använda för att skapa makron vilket gynnat både spel och programanvändning.

Vi avrundar med enhetens prestanda där vi i Cinebench R23 singel core test når 1 774. Detta ökar till 10 573 vid multi core körning. Vi fortsätter med Geekbench 5 som för singel- och multi core når 1 446 respektive 9 090. Grafiken blir så klart inte lika imponerande som ett diskret kort kan erbjuda med vid Cinebench R15s 3D formtester så når enheten 236 respektive 1 780 för singel kontra multitrådstester. Vid Passmarks G3D Mark test stannar kortet på 2 849 vilket kan jämföras med dryga 27 000 för ett RTX3090 kort.

Då tanken med datorn vare sig är extrem gaming eller arbete med krävande 3D program så måste vi ändå säga att enhetens prestanda faktiskt imponerar och att köra enklare spel eller jobba med Adobes Elements program är inga som helst problem. Likaså får vi en mycket bra grund för multitrådskrävande program vilket för denna datortyp känns som en viktigare egenskap.

SPECIFIKATIONER

 • Tillverkare: Dell, www.dell.se
 • Cirkapris:  13 125 kr inkl. moms, 10 500 kr exkl. moms
 • Mått: 15,9-18,95 x 356,78 x 251,88 mm
 • Vikt: 2,19 Kg
 • CPU: Intel Core I7-1260P
 • Minne: 2×8 GB DDR4@3200 MHz
 • Lagring: 512 GB SSD
 • Grafik: Intel Iris Xe
 • Skärm: 16” FHD+ touch
 • Högsta upplösning: 1 920 x 1 200
 • Anslutningar: 2st TB4 Typ-C, SD kortläsare, HDMI och 2st USB3.2 Gen 1 Typ-A
 • Batteri: sexcellers 87 wattimmars
 • Trådlöst: Wi-Fi 6E – AX211 + BT5.2
Dell Inspiron 16
4 / 6 Betyg
För
Jämn och hög prestanda, slimmad design trots storleken, mycket bra batteritid, effektiv pekplatta, rent ljud, kan enkelt roteras till en platta, bra prisnivå, webbkameran presterar över medel
Emot
FHD+ upplösningen blir för lite på en 16 tummare, tangentbordet har inte rätta känslan, skärmen är lite svag för utomhusarbete
Rekommenderas till
2022 års modell av Inspiron 16 2 in 1 är en allsidig dator som borde tilltala både studenter, kontorsanvändare och mindre grafiskt krävande hemanvändare
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här