Jämförande test: NAS-enheter med kraft

Sju testade NAS:ar – fyra krigade om segern

0
NAS-enheter
Vi testar sju NAS-enheter.

Små och medelstora företag har sina egna krav på NAS-enheter. De brukar stavas driftsäkerhet, tillgänglighet och smart hantering av säkerhetskopior. Det blir vårt fokus i detta jämförande test.

 

 

 

Jmf test datormagazin 8 2018 7enheter
Testade NAS-enheter i Datormagazin nr 8, 2018.

Så testade vi

För detta test använde vi samma lagringsenheter (hårddiskar, SSD-enheter och M.2-enheter) på alla NAS-enheter. När en NAS-enhet var utrustad med installerade lagringsenheter byttes alltså dessa.

Samtliga tester har körts via en switch med kabelanslutna klienter. Enheterna var även direktanslutna via denna switch när vi testade replikering.

De resultat som presenteras är baserade på en RAID 5-konfiguration. Dock har vi även testat enheterna med såväl R10 som med spare-funktion, när så har varit möjligt. Vi har sedan simulerat diskhaveri för att därefter återställa allt från enstaka filer och virtuella maskiner till kompletta system. Detta för att se tids- och resursåtgång, men även för att bedöma administrationsgränssnittet.

Prestandamätningarna har gjorts vid rå dataöverföring men även vid användande av strömmande media och in- och uppspelning

Slutligen har vi testat alla basfunktioner som skapande av användare och grupper, att ställa in begränsningar och att använda VPN och molntjänster. Likaså valde vi ut ett par appar för att testa hur väl dessa integrerade sig och fungerade samt för att se hur långt befintlig och uppgraderingsbar hårdvara räckte till.

Samtliga prestandamätningar har gjorts från samma arbetsstation, vilken anslöts via en gigabit, tio gigabit och länkade gigabitkort. Prestandamätningarna har gjorts vid rå dataöverföring men även vid användande av strömmande media och in- och uppspelning av desamma. Detta för att se hur enheterna hanterade olika former av användande.

Testade produkter:

Asustor

Buffalo

Fujitsu

Netgear

Synology

Thecus

Qnap

AS6208T

TS5810DN

Celvin Q905

RN426

DS1618+

N7710

TS-963X-8G

Följande hårdvara har använts under testet av NAS-enheterna:

  • Mekaniska diskar: WD Red Pro – 8 TB
  • SSD: Kingston UV500 – 240 GB
  • M.2 SSD: Samsung 860 EVO – 250 GB
  • Switch: Netgear XS716T
  • Arbetsstation NIC: Intel X540-T1 10 GbE

 

Din personliga nedladdningslänk av PDF:en blir tillgänglig så snart din betalning verifierats. Det sker direkt om du betalar med PayPal/kort, men manuell hantering krävs för dig som betalar med Swish, vilket innebär att du får vänta till dess att vi behandlar din beställning.

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här