Fråga

Jag har en tre terabytes WD-disk som säger att den är på 931,51 gigabyte NTFS. Jag har försökt att formatera om den utan att lyckas. Finns det något bra program som klarar av att fixa till detta fel?

Det har legat en ”dold mapp” i Windows 10 på den, kanske det kan vara orsaken. Men nu vill jag bara få tillbaka utrymmet. Jag har provat flera program som utger sig för att vara bra, men alla med samma resultat.

Ulf Bolve

Svar

Du kanske menar en dold partition? Om det har varit en Windows systemdisk kan så vara fallet. Det borde inte förhindra formatering av resten av disken, men något är det väl som spökar.

Du behöver inget extra program för att rensa den helt, det räcker med Diskpart som finns i Windows. Starta Kommandotolken med administratörsbehörighet och skriv
diskpart

Ett nytt kommandofönster öppnas med Diskpartprogrammet. Skriv
list disk

Nu listas alla dina hårddiskar och det gäller att du är absolut säker på att välja rätt. Skriv
select disk x

där x är numret på den hårddisk du vill rensa. Disken är nu vald. Skriv
clean

Disken rensas n utan varning. Kontrollera sedan att den fortfarande är vald med hjälp av
list disk

igen. Du ska se en asteriskmarkering framför disken. Nu kan du partitionera och formatera med följande kommandon i tur och ordning:
create partition primary
select partition 1
active
format FS=NTFS label=disknamn quick
assign letter=x
exit

I stället för X anger du den enhetsbokstav du vill ha på disken, som förstås måste vara ledig. Sedan borde du kunna använda din hårddisk som vanligt.

 

 

8 KOMMENTARER

 1. Nej det är inte en dold partition som legat på den. Det har heller inte varit något system på disken. Det hjälper ej heller att köra det du beskriver. Jag mindes fel när jag sade att den var på 931,51 gigabyte, den visar 745 Gb, om det kan vara någon ledtråd. Finns det inget ”djupformaterande” program, som verkligen återställer disken?

 2. Borde man inte kunna göra manövern via Diskhantering i Windows? Där ser man dessutom mera tydligt vad man håller på med.

  • Diskhantering är tyvärr ganska begränsat och det finns många manövrer som inte går att göra. Diskpart är betydligt mer kraftfullt, även om man som du säger inte riktigt ser vad man håller på med. Alternativet är något partitioneringsprogram från tredje part.

 3. Ladda hem GParted LIve från https://gparted.org/livecd.php
  Skapa därefter en bootbar USB sticka med GParted Live, instruktioner finns på hemsidan.
  Boota därefter din dator från USB stickan
  När den bootat upp, startar du GParted
  Inne i GParted ska du välja din externa disk. Troligen heter datorn hårddisk /dev/sda och din externa disk /dev/sdb, men det är inte säkert. Det viktiga är att du väljer din externa disk från listan.
  Nu borde GParted lista alla partitioner på din 3 TB disk och även visa om det finns dolda partitioner och/eller opartitionerat utrymme.
  Om du kommer så långt kan du därefter skapa upp den eller de partitioner du vill ha eller ändra storlek på befintliga partitioner, Ska disken användas från en Windowsmaskin bör NTFS väljas som filsystem.

  Jag har själv aldrig haft några problem med GParted, men som med andra program är det fullt möjligt att förlora data om man råkar ta bort partitioner från fel disk, så var extra noga då du gör detta.

 4. Hej!
  Disken måste skapas som en GPT-enhet och inte MBR.
  Använd diskpart som Anders skriver för att ta bort alla partitioner och göra disken som ”RAW”.
  Använd sedan Windows egna system och skapa en GPT-enhet. När den är skapad kan du formatera disken och få tillgång till allt utrymme.

  Om du använder Diskpart för att skapa partition blir den en MBR-enhet. MBR är begränsat till maximalt 2,2TB.
  Du kan också använda programmet MiniTools Partition, som är kostnadsfritt att använda.

  Kom ihåg att disken måste skapas som en GPT-enhet och inte MBR.

  Här hämtar du MiniTools:

  https://www.partitionwizard.com/free-partition-manager.html

 5. GPARTED TAR BARA MBR ENHETER -INTE GPT (?) OCH MINITOOL FREE (MAX 1GB) annars MÅSTE MAN BETALA för programmet,
  men det kan det vara värt!
  OBS! Viss PARTITIONER ÄR DOLDA av Windows 8/10, dessutom finns det spärrar för att man INTE SKA in och dribbla med, då
  kan man behöva göra om hela installationen av Win8/Win10 med allt bök med Microsoft och deras kundtjänst!
  Jag börjar nu att gå över till LINUX, Fedora /Open Suse/Debian/Ubuntu och Open Office /Apache Office och lämnar Windows bakom mig – successivt.
  GPARTED ÄR ETT UTMÄRKT HJÄLPMEDEL
  men vissa partitioner rår den inte på.
  Partitioner över 2 TB (2000MB) blir betydligt
  mindre än 2000MB pga begränsningar i programmet – det jag använt av GPARTED version 0.28.0 – kanske de har rättat det i senare version. Disken ovan blir då
  1789.1 MB – det har med 1024×1024 blir mer än 1MB = 1.048.576 B – det kan ha detekterar
  skadade (borttagna) sektorer på mekaniska
  diskar och finns det inte ”reserver” blir det mindre utrymme. En 3-4TB måste formateras med MINITOOL som GPT enhet om de skall vara >2.10 TB och det s k a l l
  WINDOWS 8/8.1 och 10 sköta automatiskt,
  så även de funktioner för att skapa ”swap”fil.
  Dessutom skapar dessa Win versioner återställningspartitioner och specialpartition
  (dold) för systemet. Kladda inte med dessa, då kraschar WINDOWS ofrånkomligen med en massa besvär. Kör b a r a LINUX på en maskin och Windows på en annan – försök INTE med Dual boot – det blir inte mer än bara problem – det är meningslöst och onödigt! En bra begagnad laptopdator kostar högst 1500-2000 kr, då kan man köra
  en med Linux system och en med Windows
  (om nödvändigt pga specialprogram -affärsprogramvara). Med SSD disk blir Linux
  mycket snabbt – både boot och exekvering m e n reservera en dubbelt så stor swap – som Du har internminne +100 MB. (4GB RAM
  reservera MINST 4.100MB*, 8GB reservera 8.250MB* och vid 16GB RAM bör det bli 32.580MB* som swap fil i linux – i Windows
  skapar systemet själv detta s.k pagefile-utrymme, dock kan det vara nödvändigt,
  då om det finns stort* RAM* minne – att höja gränsen för Windows ”pagefile.sys” till närmast högre värde än de ovan*. I annat fall blir Windows ryckigt och segt (låsningar)
  och t.o.m blå skärm i.e systemkrascher helt
  i onödan. Därför – om Du installerar på en ny maskin eller maskin utan operativsystem
  – sätt i det RAM minne och ev hårddisk Du önskar – innan Du börjar installera Windows
  då blir det rätt från början! Annars kanske den installationen blir bristfällig med många syatemkollapser /systemkrascher med en tvingande ominstallation (frustrerande!) som
  oundviklig! Bökigt och otroligt frustrerande – helt i onödan.
  Linux går i uppstarten igenom h e l a installationen och ger klara besked OM den hittar fel på hårdvaran – om inte annat titta i loggfilerna om Du använder ”ext3” eller högre för rotpartitionen. (boot behövs BARA på mekaniska diskar! Aldrig på SSD eller M2.SATA.). I det fall man använder SSD så bör man ha en mekanisk disk för Linux swap partitionen – annars kommer SSD disken att krascha med förlorade data som följd. Även detta frustrerande!
  Tack för ordet!
  CG H

  • Hej!

   ”GPARTED TAR BARA MBR ENHETER -INTE GPT (?) OCH MINITOOL FREE (MAX 1GB) annars MÅSTE MAN BETALA för programmet, men det kan det vara värt!”

   Vet inte vad du fått detta ifrån, men det stämmer inte. GParted kan använda både MBR och GPT

   ”GPARTED ÄR ETT UTMÄRKT HJÄLPMEDEL men vissa partitioner rår den inte på. Partitioner över 2 TB (2000MB) blir betydligt mindre än 2000MB pga begränsningar i programmet – det jag använt av GPARTED version 0.28.0 – kanske de har rättat det i senare version. Disken ovan blir då 1789.1 MB – det har med 1024×1024 blir mer än 1MB = 1.048.576 B”

   Detta har ingenting med GParted att göra. Det är hårddisktillverkarna som anger storleken som 1000 kB = 1 MB, 1000 MB = 1 GB osv. Det går 1024 kB på 1 MB och 1024 MB på 1 GB osv, vilket är det datorn beräknar storleken utefter. Detta innebär att den angivna storleken efter formattering kommer att avvika från det som hårddisken är uppmärkt med. Vet inte varför hårddisktillverkarna valt att ha denna angivelse av storleken, men det har som sagt inget med GParted att göra.

   ”Kör b a r a LINUX på en maskin och Windows på en annan – försök INTE med Dual boot – det blir inte mer än bara problem – det är meningslöst och onödigt! En bra begagnad laptopdator kostar högst 1500-2000 kr, då kan man köra en med Linux system och en med Windows”

   Om man ser till att lägga Linux och Windows på egna partitioner blir det inga problem med dual boot. Det är enligt dig meningslöst att sätta upp en dualboot på en dator, men att lägga ut ytterligare 1500 – 2000 kr för att kunna köra både Windows och Linux är då enligt dig ett bättre alternativ? Vet inte var du fått det ifrån att det skulle bli problem med dual boot, men det stämmer inte med verkligheten.

   ”Med SSD disk blir Linux mycket snabbt – både boot och exekvering m e n reservera en dubbelt så stor swap – som Du har internminne +100 MB. (4GB RAM reservera MINST 4.100MB*, 8GB reservera 8.250MB* och vid 16GB RAM bör det bli 32.580MB* som swap fil i linux”

   Storleken på swap är beroende av hur mycket RAM minne som datorn har. Generellt sett behövs det mindre storlek på swap om du har gott om RAM minne. Att alltid sätta storleken på swap till RAM minnet x 2 är ett väldigt slöseri och ger ingen prestandaförbättring.

   ”Linux går i uppstarten igenom h e l a installationen och ger klara besked OM den hittar fel på hårdvaran – om inte annat titta i loggfilerna om Du använder ”ext3” eller högre för rotpartitionen. (boot behövs BARA på mekaniska diskar! Aldrig på SSD eller M2.SATA.).”

   Vad menar du med att boot bara behövs på mekaniska diskar?

   ”I det fall man använder SSD så bör man ha en mekanisk disk för Linux swap partitionen – annars kommer SSD disken att krascha med förlorade data som följd. Även detta frustrerande!”

   Med den logiken borde alla bärbara som bara har 1 SSD disk i maskinen få en kraschad disk eftersom Windows kommer nyttja SSD disken för swap. Det låter motsägelsefullt att en SSD disk inte skulle tåla att användas för swap, när det uppenbarligen fungerar att göra det i Windows.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här