Kan inte formatera

Fråga

Jag har en tre terabytes WD-disk som säger att den är på 931,51 gigabyte NTFS. Jag har försökt att formatera om den utan att lyckas. Finns det något bra program som klarar av att fixa till detta fel?

Det har legat en ”dold mapp” i Windows 10 på den, kanske det kan vara orsaken. Men nu vill jag bara få tillbaka utrymmet. Jag har provat flera program som utger sig för att vara bra, men alla med samma resultat.

Ulf Bolve

Svar

Du kanske menar en dold partition? Om det har varit en Windows systemdisk kan så vara fallet. Det borde inte förhindra formatering av resten av disken, men något är det väl som spökar.

Du behöver inget extra program för att rensa den helt, det räcker med Diskpart som finns i Windows. Starta Kommandotolken med administratörsbehörighet och skriv
diskpart

Ett nytt kommandofönster öppnas med Diskpartprogrammet. Skriv
list disk

Nu listas alla dina hårddiskar och det gäller att du är absolut säker på att välja rätt. Skriv
select disk x

där x är numret på den hårddisk du vill rensa. Disken är nu vald. Skriv
clean

Disken rensas n utan varning. Kontrollera sedan att den fortfarande är vald med hjälp av
list disk

igen. Du ska se en asteriskmarkering framför disken. Nu kan du partitionera och formatera med följande kommandon i tur och ordning:
create partition primary
select partition 1
active
format FS=NTFS label=disknamn quick
assign letter=x
exit

I stället för X anger du den enhetsbokstav du vill ha på disken, som förstås måste vara ledig. Sedan borde du kunna använda din hårddisk som vanligt.

 

 

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

6 kommentarer

Nej det är inte en dold partition som legat på den. Det har heller inte varit något system på disken. Det hjälper ej heller att köra det du beskriver. Jag mindes fel när jag sade att den var på 931,51 gigabyte, den visar 745 Gb, om det kan vara någon ledtråd. Finns det inget ”djupformaterande” program, som verkligen återställer disken?

Borde man inte kunna göra manövern via Diskhantering i Windows? Där ser man dessutom mera tydligt vad man håller på med.

Diskhantering är tyvärr ganska begränsat och det finns många manövrer som inte går att göra. Diskpart är betydligt mer kraftfullt, även om man som du säger inte riktigt ser vad man håller på med. Alternativet är något partitioneringsprogram från tredje part.

Ladda hem GParted LIve från https://gparted.org/livecd.php
Skapa därefter en bootbar USB sticka med GParted Live, instruktioner finns på hemsidan.
Boota därefter din dator från USB stickan
När den bootat upp, startar du GParted
Inne i GParted ska du välja din externa disk. Troligen heter datorn hårddisk /dev/sda och din externa disk /dev/sdb, men det är inte säkert. Det viktiga är att du väljer din externa disk från listan.
Nu borde GParted lista alla partitioner på din 3 TB disk och även visa om det finns dolda partitioner och/eller opartitionerat utrymme.
Om du kommer så långt kan du därefter skapa upp den eller de partitioner du vill ha eller ändra storlek på befintliga partitioner, Ska disken användas från en Windowsmaskin bör NTFS väljas som filsystem.

Jag har själv aldrig haft några problem med GParted, men som med andra program är det fullt möjligt att förlora data om man råkar ta bort partitioner från fel disk, så var extra noga då du gör detta.

Hej!
Disken måste skapas som en GPT-enhet och inte MBR.
Använd diskpart som Anders skriver för att ta bort alla partitioner och göra disken som ”RAW”.
Använd sedan Windows egna system och skapa en GPT-enhet. När den är skapad kan du formatera disken och få tillgång till allt utrymme.

Om du använder Diskpart för att skapa partition blir den en MBR-enhet. MBR är begränsat till maximalt 2,2TB.
Du kan också använda programmet MiniTools Partition, som är kostnadsfritt att använda.

Kom ihåg att disken måste skapas som en GPT-enhet och inte MBR.

Här hämtar du MiniTools:

https://www.partitionwizard.com/free-partition-manager.html

Kommentera

*

Liknande artiklar