Fråga

Min stationära dator med Windows 10 och kabelanslutning har helt plötsligt skaffat sig ett eget nätverk med ett nytt nätverksnamn, Private 2. Den hittar inte ens mitt gamla nätverk som de andra trådlösa datorerna jobbar över, och de andra datorerna hittar inte min stationära dator.

Jag hittar inte heller något sätt att ändra inställningarna för att den ska kunna hitta mitt gamla nätverk.

Vad har Microsoft gjort?

Bängan

Svar

Det är inte Microsoft som gjort något. Du har antagligen gjort någon omkoppling eller förändring i nätverksanslutningarna som gör att Windows uppfattar nätverket som nytt. En ny nätverksprofil skapas då och en siffra läggs till för att särskilja det från tidigare nätverk.

Nätverksnumret har ingen funktionell betydelse. Det är ett ID-nummer och Windows ändrar det varje gång nätverksadaptrarna omkonfigureras. Om det visar nätverksnummer 2 betyder det att du har två aktiva nätverk. Det betyder att din kabelanslutning hittills omkonfigurerats två gånger. Du kanske till exempel har flyttat kontakten till en annan port i routern.

Det var tidigare enkelt att ändra nätverksnamn och radera oanvända nätverksprofiler. I Windows 10 går man dock hela tiden längre för att göra avancerade inställningar svåråtkomliga och det finns inte längre något gränssnitt för detta.

Enklast är nog faktiskt att använda Registereditorn. Starta denna och gå till nyckeln HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE \ Microsoft \ Windows NT \ CurrentVersion \ NetworkList \ Profiles. Där finns alla nätverksprofiler lagrade i nycklar som har namn med en massa hexadecimala tecken.

Om du klickar på varje nyckel ser du i högra panelen profilens namn i strängvärdet ProfileName. Du kan enkelt döpa om dem eller helt enkelt radera dem om det är profiler du inte längre använder eller kommer att behöva.

 

 

1 KOMMENTAR

 1. Kan det ha med uppdatering att göra. Denna text är vanligt förekommande som kända fel i denna uppdatering

  Kända fel i den här uppdateringen
  Symptom Tillfällig lösning
  Det finns ett problem med Windows och ett tredjepartsprogram som är relaterat till en saknad fil (oem.inf). På grund av felet slutar nätverkskortet att fungera efter att du installerat den här uppdateringen.

  Om du vill hitta nätverksenheten startar du devmgmt.msc. Den kan finnas under Andra enheter.
  Om du vill identifiera nätverkskortet igen och installera drivrutinerna automatiskt väljer du Sök efter maskinvaruförändringar på Åtgärd-menyn.

  a. Alternativt kan du installera drivrutinerna för nätverksenheten genom att högerklicka på enheten och välja Uppdatera. Sedan väljer du Sök automatiskt efter uppdaterade drivrutiner eller Välj drivrutinsprogramvara som redan finns på datorn

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här