Fråga

Kan jag ladda ned Linux som operativsystem på ett USB-minne och sedan testa det på en pc eller liten bärbar?

Egon Nilsson

 

Svar

Det här är egentligen en fråga för Linuxexperten, men jag kan ju ta den, eftersom vad du vill göra är att köra Linux i en Windowsdator.

Linux är ett flexibelt operativsystem och de flesta av de vanliga Linuxdistributionerna går att köra portabelt från ett USB-minne. Här kan du till exempel hitta en utförlig instruktion för hur du gör med Ubuntu: https://tutorials.ubuntu.com/tutorial/tutorial-create-a-usb-stick-on-windows#0

Det finns också Linuxdistributioner som är specifikt avsedda för att vara portabla och då oftast är nedbantade eller nedskalade på något vis. Här är några exempel:

Ett alternativ om du vill testa Linux är förstås att installera det som en virtuell dator, till exempel med det förträffliga Virtual Box. Du får då en mer komplett och funktionell miljö som körs i ett fönster under Windows.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här