En ny webbläsare kallad LibreWolf har släppts. Den bygger på samma kod som Firefox och är en så kallad ”fork”, en förgrening av utvecklingen.

Anledningen till att detta nya projekt dragit igång är att man vill skapa en webbläsare som är lik Firefox, men som inte dras med de problem som vissa upplever att de senare utgåvor av Firefox har. Dessa består enligt kritikerna i en bristande respekt för den personliga integriteten, då Firefox numera skickar det som skrivs i adressrader till företaget bakom Firefox, Mozilla. Detta är extra kontroversiellt då Firefox alltid haft ett fokus på integriteten.

Librewolf spårar dig inte

LibreWolf har inte denna funktion, och inte heller en del andra Firefox-specifika funktioner som till exempel ”Save to pocket”. Det finns ingen molnsynkning av webbläsardata, ”snippets” med nyheter och tips är borttaget från startsidan och kakor och historiken raderas när webbläsaren stängs. Detta, tillsammans med en rad ytterligare ändringar, gör att LibreWolf är en utmärkt webbläsare för dig som är mån om ditt privatliv, din integritet och säkerhet.

Läs mer på projektets webbplats.

Datormagazins Linuxredaktör, din guide i linuxdjungeln.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här