Resurser på webben: Appar i decentraliserat nät

Uppfinnarna av Blockstack kallar lösningen för ”Det nya decentraliserade internet”. I sin enklaste form är Blockstack ett Javascript-bibliotek som du laddar i din webbapplikation, dess backend bygger på Python 2 och NodeJS. Så vad är då Blockstack? Kortfattat ger det tre saker till dina webbapplikationer: identitetshantering, lagring och tokens. Det fina är att detta löses helt utan krav på centraliserade servrar.

För att använda det här krävs att en Blockstack-webbläsare installeras. Det går att använda i en vanlig webbläsare, men då med begränsad funktionalitet. Besök https://browser.blockstack.org för mer information.

Blockstack har egna adresser till de webbapplikationer som folk utvecklar och till dags dato finns över 74 000 registrerade i systemet. Blockkedjeteknik används för att se till att dessa domäner är äkta och ett P2P-nätverk kallat Atlas ser till att alla noder hålls uppdaterade. Slutligen har vi Gaia som är ett decentraliserat system för att lagra data utan att använda en server.

www.blockstack.org

Av Patrik Brinkhäll

 

Den tryckta upplagan av Datormagazin har en fast avdelning kallad ”Resurser på webben”, där vi tipsar om intressanta lösningar på webben. Detta var en liten smak av föregående nummer (nummer 3-2018 finns i butik och i vår webbshop på https://shop.datormagazin.se).

redaktionen

Om redaktionen

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Kommentera

*

Liknande artiklar