Vi har varit inne på det här tidigare, att det är viktigt att bilder på webbplatser laddas snabbt. Ett sätt att åstadkomma detta är att komprimera bilderna bättre, alltså bättre än med den encoder du redan använder. Några som har tagit fasta på detta är Kraken. Det är en webbtjänst som har som enda affärsidé att komprimera bilder på bättre sätt än andra. Skaffar du ett Pro-konto hos dem har du full tillgång till deras API, men du kan också använda deras tjänster från ett webbgränssnitt. Det finns även stöd för WordPress och ett plugin till Magento.

Bilderna lagras normalt i tolv timmar, men med ett Pro-konto finns inte den begränsningen. Du kan utforska en del möjligheter med ett gratiskonto, men du får betydligt mer funktionalitet med ett Pro-konto. De senare erbjuds i steg, för fem dollar får du konvertera 500 megabyte per månad, för 80 dollar får du konvertera 60 gigabyte per månad.

Självklart testade vi tjänsten, detta med en panoramabild på en husfasad. Originalfilen var på 15 megabyte. Efter att Kraken hade gjort sitt var filen fem megabyte! Prova själv, för uppenbarligen har de hittat en nisch.

https://kraken.io

Av Patrik Brinkhäll

 

Den tryckta upplagan av Datormagazin har en fast avdelning kallad ”Resurser på webben”, där vi tipsar om intressanta lösningar på webben. Detta var en liten smak av föregående nummer (nummer 4-2018 finns i butik och i vår webbshop på https://shop.datormagazin.se).

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här