DMZ Rekommenderar

När tystast möjliga kylning är målet kan Corsair H100i Pro vara svaret.

Vi testar en av Corsairs absolut senaste kylare, Corsair H100i Pro. Den tar den tidigare modellen ett steg längre, bland annat genom att införa ett helt fläktlöst läge samt att integrera RGB-belysning i pumphuset.

Det handlar om en normaltjock 240-millimeters radiator som mäter 276 x 120 x 27 millimeter. På denna sitter dubbla 120-millimeters fläktar från Corsairs ML serie. Dessa är PWM-baserade och arbetar i ett intervall mellan 400 och 2 400 varv per minut.

Enheten är  mycket enkel att installera oavsett om du använder ett moderkort för AMD eller Intel. Det enda du behöver tänka på är att en ny fästplatta ska monteras på moderkortets undersida. Du som använder en TR4-plattform behöver även en extra fästplatta, vilket inte medföljer.

Dessutom är det riktigt användarvänligt

Pumpen har integrerad RGB-belysning, vilken antingen kan kopplas till moderkortets egen styrning eller programmet Corsair Icue. Det sistnämnda hanterar fläktar och ljuseffekter och kan även mäta temperaturer. Dessutom är det riktigt användarvänligt.

Helt ljudlös till vardags

Viktigast är dock lösningens kylprestanda. Denna har vi testat med allt från i5- och Ryzen 5-processorer till mer krävande i9E- och Threadripper-modeller. När mellanklassprocessorerna inte hade full belastning fungerade det ljudlösa läget perfekt. När vi växlade upp till K-märkta modeller och högre belastning behövde vi gå över till ett balanserat eller extremt fläktläge. Då blev ljudnivån noterbar, men å andra sidan fick vi effektiv kylning. Referenskylaren, en luftkylare i form av Noctua NH-D15, gav sex grader högre temperatur vid full belastning med Intel och sju grader högre med Threadripper.

Corsair H100i Pro har sin stora styrka just vid extrem belastning på 140 watt eller mer. Den optimala toppen ligger vid omkring 200 watt, vid än extremare överklockning rekommenderar vi i stället storebror Corsair H150i.

Av Patrik Wahlqvist

Test: Corsair H100i Pro
5 / 6 Betyg
För
Mycket enkel och snabb installation, hög kylprestanda, grymt gränssnitt för konfiguration.
Emot
Aningen högt fläktljud vid extrem belastning.
Rekommenderas till
Corsair H100i Pro är ett suveränt alternativ för helt tysta system eller för dem som vill köra sin processor med maximal belastning under långa sessioner.

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här