Utmarkelse toppklass webbCreative höjer ribban för externa DAC-enheter som ansluts via USB. Creative Sound BlasterX G6 är ett klockrent val om du vill ha en bra ljudupplevelse.

Sound BlasterX G6 är en så kallad DAC-enhet, alltså i princip ett externt ljudkort som ansluts via USB. Det är en smidig och allsidig lösning, för både konsoler och datorer, för dem som vill ha virtuellt 7.1 HD-ljud.

Det är också en smidig enhet, då den bara mäter 111 x 70 x 24 millimeter. Det nätta formatet till trots är den fullpackad med tekniskt avancerade lösningar.

Till att börja med finns en förstärkardel som hanterar impedans 1-600 ohm. Det betyder att den passar alla typer av headset. När det gäller DAC-specifikationerna uppnår G6 ”audiofilnivå” med 32 bit/384 kilohertz och en extremt hög dynamisk nivå på 130 decibel. Enheten har stöd för både PCM- och DoP-format samt använder multibits-modulering som automatiskt korrigerar och eliminerar förvrängning.

Levererar ren och kraftfull bas

Det som gör enheten helt unik är den speciella Xamp-delen av förstärkaren. Den hanterar och förstärker de båda ljudkanalerna var för  sig, vilket ger ett fylligare ljud över alla register. Framför allt vill vi lyfta fram en enormt ren och kraftfull bas. Förutom detta separeras och förstärks dialoger på ett ypperligt sätt och de upplevs som kristallklara, om det sedan är in-game eller via Skype.

DAC:e n har en optisk ingång, USB och linje-in, så vi kan använda lösningen med konsoler, datorer, bärbara datorer eller varför inte mobiltelefoner. Allt som krävs är en USB-anslutning för att driva enheten. Det finns stöd för Dolby Digital och virtuellt 5.1- respektive 7.1-ljud med hög precision och mycket bra ljudspridning. Grädde på moset är ett, för PC, mycket bra gränssnitt i Creatives Connect-mjukvara. Ni förstår att vi gillade produkten? Faktiskt så mycket att den får utmärkelsen Toppklass.

Av Patrik Wahlqvist

Test: Creative Sound BlasterX G6
6 / 6 Betyg
1 495 krPris
För
Smidigt format, otroligt rent och bra ljud, fungerar med "allt", enkel hantering.
Emot
Ingenting, även om ett integrerat batteri hade varit intressant.
Rekommenderas till
Ett klockrent val för alla som vill höja ljudupplevelsen, oavsett om det handlar om en dator eller konsol.
  • Tillverkare: Creative, www.creative.com
  • Pris: 1 495 kr inkl. moms, 1 196 kr exkl. moms
  • Förstärkare: 1-600 ohm
  • DAC: 32 bit/384  kHz
  • Dolby Digital: Ja
  • Ljudkvalitet: 130 dB DNR

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här