VPN och två nätverk

Fråga

Jag har nyligen fått internet i stugan på landet och har installerat en router med stöd för Open VPN. Jag vill kunna komma åt nätverket hemifrån av olika anledningar och har inga problem med detta, VPN-anslutningen fungerar utmärkt.

Men jag kan inte logga in på routern. När jag anger IP-adressen kommer jag i stället till inställningarna i hemmaroutern, alltså i det nätverk jag surfar från. Ska inte detta kunna gå?

Gunnar W

 

Svar

Problemet beror sannolikt på att du använder samma IP-nummerserie i båda nätverken. De flesta hemmaroutrar har numera som standard att utnyttja 192.168.1.x, med routern som nummer 1 i serien.

Prova att byta för ett av nätverken, till exempel till 192.168.2.x, 192.168.11.x eller något annat som faller dig på läppen.

 

 

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar