denna artikel är en annons från och av abonnemangen.se


BlackBerry är kanske inte längre det stora namnet som det än gång var i smartphonebranschen, men företaget fortsätter trots det att tillverka smartphones. En kommentar från BlackBerrys företagsledare tyder dock på att de inte kommer att bygga in 5G lika snabbt som andra företag har valt att göra.

Den nästa generationens teknologi finns nu inkluderat på en rad olika smartphones i toppsegmentet. Stefan Streit som är generaldirektör för marknadsföring på TCL, företaget bakom BlackBerry, har inför publik uttalat sig om deras planer på att utesluta 5G:

“Det är inte en underhållningsenhet och du kan redan få din e-post väldigt snabbt. Vi kan ha massvis med kul med 5G och var det kan appliceras – kanske i en 8K TV eller en kyl… bara inte i en BlackBerry.”

Det kanske verkar som ett udda val med tanke på att BlackBerry användare ofta är affärsorienterade och kan dra nytta av höga hastigheter. TCL fokuserar dock mer på mobiler i mellanklassen och nedåt, samtidigt som 5G fortsätter att vara en flaggskepps-funktion. Helt förvånande är det därför inte.

Med det sagt är inte TCL helt emot 5G-teknologin på mobilen, för bolaget har bekräftat sina planer på att göra prisvärda enheter med tekniken med start nästa år. Vi räknar med att se en 5G Alcatel-telefon, ett varumärke som också hanteras av TCL, år 2020. Så det är egentligen bara BlackBerry som inte kommer att ha 5G.

5G-telefoner som är tillgängliga nu

Flera mobiltillverkare har offentliggjort under året att de kommer att släppa 5G-mobiler, men än så länge är det bara en handfull som är tillgängliga. 5G-nätverk är nästa generations mobilinternet som erbjuder snabbare hastigheter och mer pålitliga uppkopplingar på smartphones och andra enheter. 5G-nätverk har börjat dyka upp och kommer rullas ut över stora delar av världen inklusive Sverige under 2020.

När det kommer till mobiltelefoner erbjuder Motorolas 5G Moto Mod nästa generationens uppkoppling till några utvalda Moto Z-mobiler. Sex andra 5G-mobiler som finns på marknaden just nu är Samsung Galaxy S10 5G, OnePlus 7 Pro 5G, Xiaomi Mi Mix 3 5G, Huawei Mate 20 x 5G, Oppo Reno 5G och LG V50 ThinQ 5G. På abonnemangen.se hittar du svenska mobiloperatörer som har börjat erbjuda 5G i sina olika mobilabonnemang, som till exempel Comviq och Tre.

Teoretiskt sätt kommer den femte generationens mobilnät med 100 gånger snabbare hastigheter än 4G och latensen är lägre än för Wi-Fi. Nackdelen med 5G är att det har kortare räckvidd och att det blockeras lättare av saker som står i vägen. I Sverige kommer PTS att tilldelas 3,5GHz-bandet (3,4 – 3,8 GHz) och det kommer att existera vid sidan av 3G och 4G.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Kontakta annons@datormagazin.se för mer information kring annonsering på Datormagazin.se respektive i tidningen.