I den kommande versionen av Macos, version 10.15, kommer Apple inte längre att inkludera Bash med sin terminalapplikation. Istället blir det Zsh som tar över.

Efter att Apple nu avslutat årets upplaga av sin utvecklarkonferens Worldwide developer conference, WWDC, har allt mer stora och små nyheter som det inte fanns tid för under Apples huvudanförande börjat dyka upp. En av dessa nyheter är att Apple efter alla år med Mac OS X, OS X och senare Macos bestämt sig för att dumpa Bash som kommandotolk till nästa version av operativsystemet. I version 10.15 av Macos kommer istället Zsh vara den kommandotolk som är standard i operativsystemet.

De som håller koll på Bash och dess versioner har säkert noterat att den version av Bash som Apple inkluderat fram till den senaste versionen av Macos, 10.14.5, är version 3.2.57 vilken släpptes år 2007. Anledningen till att Apple aldrig uppgraderat till en nyare version ska bero på den licens, Gnu public license (GPL) version 3 (GPL 3, som Bash sedan version 4 opererar under.

Apple har valt att inte inkludera några programvaror som går under GPL 3-licensen då denna version av GPL kraftigt begränsar hur Apple kan använda programvaror som licensierats med GPL 3.

Det kan för övrigt noteras att inte ens Linuxkärnan använder GPL 3.

Den kommande versionen av Macos, version 10.15, kommer istället använda Zsh som kommandotolk mycket beroende på att den nyttjar den betydligt mer avslappnade MIT-licensen.

Den som ändå vill använda Bash i framtida versioner av Macos kan utan större problem installera detta via exempelvis Homebrew.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här