Efter att Kazakstan i slutet på juli avslöjats med att avlyssna medborgarnas krypterade internettrafik har nu tre av de största leverantörerna av webbläsare gjort gemensak sak för att få stopp på detta.

Att Apple, Google och Mozilla, de sistnämnda skaparna av webbläsaren Firefox, samarbetar tillhör inte till vanligheterna. Nu har de tre aktörerna bestämt sig för att blockera ett root-certifikat som används av myndigheter i Kazakstan den senaste månaden. Kunder till internetleverantörer i Kazakstan har tvingats installera certifikatet för att få tillgång till internet, något som internetleverantörerna i sin tur har tvingats till av landets myndigheter. Genom att certifikatet installerats på miljontals datorer i landet har myndigheterna sedan kunnat avlyssna all trafik som gått till och från användarnas datorer, även om denna trafik har varit krypterad med ett SSL-certifikat.

Apple, Google och Mozilla som med webbläsarna Safari, Chrome och Firefox har den absoluta majoriteten av marknaden för webbläsare och även om de tre företagen kommer använda sig av olika metoder för att blockera root-certifikatet har de tre bolagen redan infört denna blockering.

Det var i slutet på juli som fem säkerhetsexperter avslöjade vad regimen i Kazakstan höll på med. Du kan läsa hela rapporten på denna webbsida: https://censoredplanet.org/kazakhstan.

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här