Fråga

De flesta datorer i dag har ju ett HDMI-uttag. Det användes vanligtvis för att överföra signal från datorn till en extern monitor eller TV. Jag är intresserad av det motsatta.

Jag vill överföra en signal via HDMI från en digital-TV-box till en dator med Windows 10. Alltså på samma sätt som jag gör för att ansluta TV-boxen till en TV. Jag vill helt enkelt se TV-program på datorn. Detta av en speciell anledning.

Hur gör jag detta? Jag misstänker att HDMI-uttaget på datorn endast fungerar för utgående signal. Måste jag använda någon slags adapter till USB?

OBS. Det är signalen från digital-TV-boxen som jag vill ha in på datorn. Lösningar med play-tjänster är alltså inte lösningen.

Inge Eriksson

Svar

Det är riktigt att datorns HDMI-uttag enbart är en utgång. Det finns ett fåtal datorer, främst sådana avsedda för spel, som också har en separat HDMI-ingång som standard. Vi talar då om produkter som kostar riktigt mycket pengar.

Som du själv konstaterar behöver du alltså någon form av adapter och det kan bli ganska dyrt. Elgato Game Capture HD60 S inspelningskort säljs av Kjell & Company för 1 789 kronor och skulle passa dina syften. Anslutning görs via USB3 och stöd finns för Windows 10, 64 bit.

Om du har en stationär dator säljer de även Elgato Game Capture HD60 Pro inspelningskort för intern montering i en PCI-plats. Kortet kostar ytterligare några hundralappar.

Även Startech har några produkter som skulle kunna vara användbara, men de verkar vara svårare att hitta i Sverige.

 

 

Föregående artikelLjuddrivrutiner
Nästa artikelSladden urdragen
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här