Tankarna färdas omedelbart till det klassiska svenska rollspelet Mutant när man läser om ett nytt operativsystem utformat för att köras på gamla processorer i en värld när katastrofen drabbat oss. Collapse os heter det.

Oavsett om vi drabbas av en global naturkatastrof, zombieinvasion eller ett tredje världskrig kommer den värld vi dag lever i förändras fundamentalt. Teknikberoendet i samhället gör redan idag att ett större strömavbrott kan ställa allt på ända och huruvida din fina Iphone eller Android-telefon kommer fungera efter en större katastrof är minst sagt oklart.

Med allt detta i åtanke har mjukvaruutvecklaren Virgil Dupras börjat arbeta på ett nytt operativsystem med namnet Collapse os. Målsättningen är, enkelt uttryckt, att det ska gå att installera operativsystemet på komponenter som redan idag är både gamla och har en enormt stor spridning.

– Jag förväntar mig att vår globala distributionsapparat kommer kollapsa innan vi når år 2030. Då kommer vi inte kunna producera några elektroniska produkter då produktionen förlitar sig på en komplex kedja av komponentleverantörer och denna kedja kommer vi inte kunna få igång igen på årtionden, skriver Virgil Dupras på projektets hemsida.

Collapse os kan köras på en z80-processor

I dagsläget består Collapse os av en kärna som kan köras på en z80-processor. Just det, samma processor som satt i exempelvis svenska ABC 80, ZX81 Spectrum och TRS-80, för att nämna ett fåtal. Processorn har suttit och sitter fortfarande i allt från syntar till datorer för att styra trafikljus vilket gör att den borde vara enkel att få tag i för de framtida nomaderna som jagar gammal elektronik i öknen.

Oavsett om vi faktiskt hamnar i en global katastrof eller inte så kan du läsa mer om Collapse os här. Källkoden är publicerad på Github.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

1 KOMMENTAR

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här