Två Twitter-anställda avslöjades med att ha spionerat användare. De anställda hade rekryterats av regimen i Saudiarabien för att avslöja dissidenter som agerade under pseudonym.

De två medarbetarna på Twitter avslöjades redan 2015 men informationen om fallet har offentliggjorts först nu.

Den ene, Ahmad Abouammo, är amerikansk medborgare och lämnade Twitter i maj 2015. Den andre, Ali Alzabarah, en saudisk medborgare, lämnade bolaget i december samma år. De båda rekryterades av regimen i Saudiarabien redan 2014 för att komma åt information om twitterkonton som kopplats till personer som varit kritiska mot den Saudiska regimen.

Den information som de båda tidigare anställda ska ha kommit inkluderade Twitter-kontonas e-postadresser, vilka enheter som använts för att posta inlägg på Twitter, webbläsarinformation, födelsedatum, IP-adresser och telefonnummer. Ali Alzabarah använde sin åtkomst i Twitters system för att undersöka över 6000 användarkonton, vilket inkluderade 33 användarkontonkonton som den saudiska regimen begärt ut information om från Twitter.

Information från den amerikanska federala polisen FBI visar att Abouammo fick över 300000 amerikanska dollar, eller motsvarande 2,8 miljoner svenska kronor, i betalning för sitt arbete från regimen i Saudiarabien. Han sitter fortfarande i amerikanskt förvar. FBI anser också att han agerat som en spion åt den saudiska regimen. Ali Alzabarah och en tredje person, Ahmed al Mutairi, är båda på fri fot och trots befinna sig i Saudiarabien. al Mutairi agerade som en länk mellan Alzabarah och Abouammo.

Twitter uppger att de har samarbetat med amerikanska myndigheter i ärendet och att de har tekniska verktyg för att skydda användares information.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här