När Apple körde sitt digitala evenemang One More Thing presenterade företaget M1, en ny ARM-baserad SoC som kommer att ersätta Intel-processorerna i företagets datorer.

M1 kommer alltså att ersätta Intel-processorerna i företagets datorer. Först ut är en ny Macbook Air, en 13 tums Macbook pro och en Mac Mini. M1 är byggd med 5 nanometer-teknik och har en åttakärnig processor och en GPU med upp till åtta kärnar. Totalt har M1 16 miljarder transistorer och ska enligt Apple själva inte enbart vara oerhört kraftfull utan även strömsnål, inte minst om man räknar prestanda per watt.

En detaljnyhet för användare av enheter som utnyttjar M1 är att det blir möjligt att köra applikationer utvecklade för Iphone och Ipad direkt i datorn som en form av vanliga program. Detta kräver visserligen att app-utvecklarna genomför nödvändiga ändringar i apparna för att kunna tillgodogöra sig funktionerna, men potentiellt kan det innebära inte bara en stor mängd nya program och verktyg utan väven en mer enhetlig upplevelse mellan olika enheter.

Mac OS 11 Big Sur

En viktig detalj både kring M1, möjligheten att köra appar och de nya datorerna är Mac OS 11 Big Sur som kommer att lanseras den 12 november och bland annat introducera kompatibilitet både med M1 och de äldre Intel-processorerna.

MacBook Air

En av de nya datorerna som kommer att utnyttja M1 är den kommande Macbook Air som går att förbeställa redan nu, med leverans från den 17 november. Enligt Apple kommer processorn att vara upp till 3,5 gånger snabbare än dagens Macbook Air med Intel-processor och grafiken upp till fem gånger snabbare, plus att M1 fördubblar läs- och skrivhastigheten till den inbyggda SSD-enheten. Apple dristar sig även till att påstå att nya Macbook Air kommer att vara snabbare än 98 procent av de bärbara Windows-datorer som säljs på marknaden idag. Exakt vad det innebär är dock oklart med tanke på att merparten av datorerna som säljs knappast lär vara några fartmonster.

Apple dristar sig även till att påstå att nya MacBook Air kommer att vara snabbare än 98 procent av de bara datorer som säljs på marknaden idag

Trots den extra prestandan sägs datorn få betydligt bättre batteritid än tidigare, och ska räcka till att surfa i 15 timmar och titta på film i 18 timmar. Den ska dessutom bli helt tyst då datorn saknar fläktar, och ha stöd för Thunderbolt och USB 4.

ANNONS: Så mycket kostar nya Macbook Air på Webhallen

Priset på den nya Macbook Air ligger på 12495 kronor med en SSD på 256 gigabyte och 15495 kronor med 512 gigabyte. Den billigare varianten använder sju kärnor för grafiken medan den dyrare använder åtta. Bägge har åtta gigabyte arbetsminne men det går att bygga ut till 16 gigabyte för 2500 kronor extra. Man kan dock inte uppgradera minnet i efterhand. Det går även att beställa datorn med en SSD på 2 terabyte för 7500 kronor mer än 512-gigabyteversionen.

Macbook Pro

Det var inte bara en ny Macbook Air som presenterades med den nya M1:an, utan även en 13 tum stor Macbook Pro som visserligen ser likadan ut som tidigare på utsidan trots två stycken Thunderbolt-/USB 4-portar, men knappast på insidan.

ANNONS: Så mycket kostar nya Macbook Pro på Webhallen

Den nya processorn ska göra den upp till 2,8 gånger snabbare och grafiken upp till fem gånger snabbare. Det ska göra det möjligt att hantera en 8K-ström i Prores i Davinci Resolve, och även ansluta externa skärmar i upp till 6K-upplösning.

Batteritiden ska enligt Apple räcka för upp till 17 timmar surfande och 20 timmar filmtittande, vilket är betydligt längre än tidigare Macbook Pro.

Precis som med Macbook Air går det att beställa nya Macbook Pro redan nu före säljstarten den 17 november där versionen med 256 gigabyte SSD kostar 15995 kronor och den med 512 gigabyte SSD 18495 kronor. Bägge har åtta gigabyte ”enhetligt minne” som går att expandera till 16 gigabyte vid beställningstillfället.

Mac Mini

Det var inte bara bärbara maskiner som presenterades med nya M1 utan även en stationär dator. Det blev dock inte någon Mac Pro utan en Mac Mini som enligt Apple ska vara upp till tre gånger snabbare än befintliga Mac Mini, och upp till sex gånger snabbare grafikhantering.

ANNONS: Så mycket kostar nya Mac Mini på Webhallen

Precis som de övriga börjar den säljas den 17 november men kan förhandsbeställas redan nu, 8495 kronor för modellen med 256 gigabyte SSD och 10995 kronor för modellen med 512 gigabyte SSD.

1 KOMMENTAR

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här