Större skärm, bättre högtalare och mikrofoner, mer internminne, batterikapacitet och lagring. Och just det – ett nytt tangentbord.

Apples resa från att ha haft en av marknadens bästa bärbara datorer år 2015 till att dras med återkommande garantireparationer och kundförluster år 2019 har varit omskriven på fler sätt än ett. Det började med att Apple år 2016 lanserade en ny generation Macbook pro-datorer där en av nyheterna var ett nytt tangentbord med vad Apple kallade för en fjärilsmekanism.

Läs också: Apple ratar Intel – satsar på egna Mac-chip

Tangentbordet skulle enligt Apple fördela kraften från ett finger som trycker ner en tangent på ett jämnt sätt så användaren i praktiken skulle kunna trycka var som helst på en tangent och nedslaget skulle ändå registreras. Tangentborden kunde också göras tunnare vilket tillät Apple att göra sina datorer tunnare, vilket Apple som bekant tycker om.

ANNONS: Köp din nya MacBook Pro på Netonnet

Problemen började snart visa sig i form av att de nya tangentborden började krångla. Vissa tangenter slutade fungera helt, andra registrerade ett nedslag som två och Apples lösning på problemen de senaste tre åren har varit att släppa nya revisioner av tangentbordet med lite annorlunda konstruktion, men problemen för kunderna har fortsatt och Apple har under tiden också tvingats till en gratis förlängd garantitid på fyra år från det att du köpt en ny Macbook, Macbook air eller Macbook pro med ett tangentbord som kan krångla.

Nu är vi i slutet på år 2019 och Apple tycks ha lyssnat på kunderna. De säger åtminstone att så är fallet, för den nya modellen av Macbook pro har en rad förändringar och förbättringar och ingen av dessa står ut så mycket i sammanhanget som tangentbordet. Apple har valt att återgå till den gamla modellen av funktion där fjärilsmekanismen skrotats till förmån för något som faktiskt fungerar. Placeringen av piltangenterna har också återgått till att vara som de ska vara (ett upp-och-nedvänt t) och för de som arbetar mycket i terminalen finns också, äntligen, en fysisk escape-tangent på tangentbordet. Funktionstangenterna har fortsatt fått stryka på foten till förmån för den interaktiva lilla skärmen Apple kallar Touch bar.

Maskinen har en rad andra förbättringar. Skärmen är nu 16 tum stor, den interna processorn kan uppgraderas till en 2,4 gigahertz Intel core i9-processor med turbo boost-stöd upp till fem gigahertz, 64 gigabyte internminne, AMD radeon pro 5500M med åtta gigabyte grafikminne och åtta terabyte SSD-baserad lagring (enbart lagringsuppgraderingen till åtta terabyte kostar 26400 kronor). En fullsmetad 16-tums Macbook pro kostar 70199 kronor, en grundmodell med mer sansade 2,6 gigahertz core i7-processor med sex kärnor, 16 gigabyte internminne och 512 gigabyte SSD-lagring börjar på 29999 kronor.

Smakar det så kostar det men klart är åtminstone att Apple äntligen begravt en tangentbordskonstruktion som de ägnat över tre år år att försvara när resten av världen vetat att den varit bristfällig. Framåt våren torde Apple ersätta tangentborden i resten av sina modeller med det som finns i denna 16-tums Macbook pro så om du står i färd med att köpa dig en bärbar Mac och inte kan eller vill punga ut med drygt 30000 kronor kan det vara värt att vänta tills efter både tomten och nyårsfyrverkerierna.

ANNONS: Köp din nya MacBook Pro på Netonnet

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här