Är det dags att köpa ett nytt headset? Här är fem intressanta modeller vi testat under senhösten.

Med i testet:
Creative Outlier Gold
Urbanista Athens
Jabra Elite 75t
Sennheiser 550 II
Creative XSFI Air

Varje år testar vi stora mängder produkter och tjänster i Datormagazin. Många lanseras i slutet av året vilket gör att vi inte alltid kan få med samtliga till vårt sista trycka nummer för året. Här har vi slagit samman tester av fem, sent inkomna, headset. Detta är inte ett jämförande test då modellerna och användningsområdena skiljer sig åt, men oavsett så finns här flera godbitar att längta efter.

Tillbaka
Nästa

Test: Urbanista Athens

Urbanista Athens
Urbanista Athens är ett av de bästa in-ear headset för rörelseintensiv träning vi testat

IP67-klassade träningslurar med perfekt passform och bra batteritid.

Många företag säger sig ha träningsfokuserade in-ear-modeller, men det händer allt för ofta att dessa inte, på grund av sämre passform, inte lämpar sig för träning, eller i varje fall inte av den mer intensiva arten. Så är inte fallet med Athens från Urbanista. Dessa små in-ear-snäckor har en perfekt passform som sitter kvar i örat oavsett vilket typ av träning vi utför. Till och med under intensiva crawlpass i bassängen, där vi faktiskt trodde att de skulle fall ur, satt de nästan som limmande i örat. Även till vardags är passformen mycket bra och de blir aldrig jobbiga att ha sittandes i örat även under många timmars användning.

Om du gillar musik i duschen kan detta alltså vara ett alternativ

Att vi nämner simning som exempel är för att dessa lurar är IP67-klassificerade vilket gör att vi nästan kan göra vad vi vill med dem utan att de förstörs. Om du gillar musik i duschen kan detta alltså vara ett alternativ. Nästa plus finner vi när vi kommer till batteritiden på dryga sju timmars lyssnade. Tillsammans med det medföljande, och mycket trevliga, laddningsetuiet får du totalt dryga 30 timmars användning.

Gör ont när man trycker på knappen

Athens ansluts via Bluetooth 5 och headsetet har stöd för både Siri och Google Now vilket är tur, för det är enklare att kommunicera med dessa snäckor via rösten än att justera dem genom att trycka på snäckorna i sig vilket både är aningen trögt och framför allt kan göra ont i örat.

Vi upplever även vissa problem under samtal

När det kommer till ljudet är vi lite kluvna. Ser vi på det ur ett träningsperspektiv, och då främst i vatten, låter de klart bra jämfört med alla alternativa lösningar. Men ser vi det ur ett rent musikperspektiv blir ljudprofilen aningen fadd och vi saknar den rymd vi förväntat oss. Vi upplever även vissa problem under samtal där headsetet är väldigt känsligt för omgivande ljud, framför allt vind, där det allt för ofta händer att motparten inte riktigt hör oss. Ett plus i sammanhanget, även här relaterat till träning, är att Athens har en bra basåtergivning vilket hjälper till att pusha träningspassen till max.

Urbanista Athens
5 / 6 Betyg
För
Grymt bra passform, perfekt träningsoptimerad ljudbild, klockren lösning för simning, bra batteritid, bra laddfodral.
Emot
Jobbiga att justera med fingrar, saknar lite bredd i ljudet, bitvis begränsad samtalskommunikation.
Rekommenderas till
Athens är utan tvekan ett mycket bra val för dig med fokus på intensiv träning.

SPECIFIKATIONER

  •  Tillverkare: Urbanista, www.urbanista.com
  •  Cirkapris: 2 000 kr inkl. moms, 1 600 kr exkl. moms
  •  IP-klassning: IP55
  •  Driveenhetsstorlek: 6 mm
  •  Frekvensrespons 20 Hz ~ 20 kHz
  •  Batteritid: 7 timmar – totalt 27 timmar med fodral
  •  Anslutning: Bluetooth 5.0
Aktuella priser:

priserna presenteras i samarbete med PriceRunner. Specifikationerna kan skilja sig något från den testade produkten.

 

Tillbaka
Nästa
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här