Fråga

I mitt fritidshus har jag fiber indraget. I det stora huset finns en router med wifi och fyra utgångar. Jag har två friggebodar på tomten dit jag har krävt ned rör så att jag kan dra nätverkskablar.

Det jag önskar är en fast nätverkskabelingång i båda friggebodarna och även wifi i båda. Jag vill inte bara ha en repeaterfunktion från det stora huset på grund av att i friggebodarna ska det gå att titta på tjänster med strömning. Vad rekommenderar du för lösning för mig?

Per

 

Svar

Jag tolkar din fråga som att du även i friggebodarna vill kunna ansluta med kabel för bästa prestanda för strömning, samt dessutom ha tillgång till trådlöst nätverk. Du kan använda valfria traditionella åtkomstpunkter. Enda kravet är att det utöver inkommande nätverksanslutning även finns ytterligare än.

En billigare lösning är om du har några gamla routrar liggande oanvända. De ska i så fall anslutas till huvudroutern via en av sina LAN-portar, inte WAN-porten. Stäng av DHCP i dem och låt detta skötas av huvudroutern. Normalt fungerar det att använda samma SSID för det trådlösa nätverket, särskilt om detta inte överlappar med nätverket i huvudbyggnaden,  i båda, men du kan också ha flera olika.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här