Elgato Wave 3 är en smidig och lättanvänd streamingmikrofon med bra mjukvara.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Elgato Wave 3 är en förhållandevis smidig bordsplacerad mikrofon som tack vare enkel fästanordning längs sidorna även kan placeras i alternativa ställ. Det medföljande stället är dock klart trevligt med en rund, lite tyngre, fot som har en gummerad undersida för både vibrationsdämpning och ökad stabilitet. Mikrofonen i sig är stilrent svart med en lite mattare yta som minimerar risken för ovälkomna blänk, vilket framför allt är tacksamt när vi kombinerar strömmande ljud med filmande i olika former.

Enkel hantering

Wave 3 är uppdelad i två delar/områden, en övre finmaskig mikrofondel och en undre cirka 40 procent solid yta där vi hittar en mycket enkel lösning för hantering av enheten. Denna består av en multifunktionsratt, sju mindre lysdioder som är placerade i en rad och ovanför dessa, ytterligare tre dioder som har var sin symbol för att indikera vilken funktion som används.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

Vi använder volymratten genom att trycka in den och på detta sätt välja funktion mellan de tre symbolerna vilka omfattar; mikrofonvolym, hörlursvolym och Mic/PC Mix-volym. Hela mikrofonen har en form av band som löper längs mitten av den långa delen. I toppen av denna har Elgato placerat en peksensor som, när vi lätt berör den, stänger av (mute) eller sätter på (unmute) mikrofonen.

På baksidan hittar vi två anslutningar. En USB Typ-C vilken ansluts till dator, eller även PS4. Bredvid denna finns även en 3,5 millimeters anslutning för att ansluta ett headset.

Wave 3 har inbyggt brusskydd

På insidan sitter en kondensatormikrofon av hög kvalitet som är optimerad för röstupptagning där varje nyans av rösten hörs klart och tydligt. Enheten har även ett integrerad flerlagers brusskydd som tar bort eventuella ”pop-ljud”. Enheten erbjuder upp till 24-bit / 96 kilohertz analog till digital omvandling för bästa tänkbara ljudkvalitet vid såväl livesändningar som för poddar. Micken har även integrerat så kallat clipguardskydd vilket innebär att den per automatik jämnar ut rösttoppar när vi kanske blir lite väl engagerade. På mer traditionella lösningar har denna typ av justering krävt en hel del efterarbete som vi här får med automatik.

Läs också: Yeti Nano – ny USB-mikrofon från Blue

En enkel programlösning

När vi ska använda Wave 3 kan vi givetvis köra valfri mjukvara eller den externa hårdvarulösning (som en digital mixer) som vi använder, eller så nöjer vi oss med att använda datorn som ensam in- och uppspelningskälla.

Wavelink
Med hjälp av Wavelink får vi full kontroll på våra ljudkällor och strömmande källor

Som komplement till datorns egna program inkluderar Elgato en egen lösning kallad Wave Link som finns till både PC och Mac. Programmet ger oss enkel kontroll över såväl in- som utgångar och respektive ansluten enhet eller interna programs volymnivåer eller mixernivå. Från start inkluderas Wave 3-mikrofonen men även systemljud, musik, webbläsare och röstchatt. Och vi kan enkelt lägga till fler källor. Det är även enkelt att komma åt djupare inställningar via respektive enhets menypil där vi kan justera delar som gain eller audio-return i realtid.

Slutligen finns här även inställningar för ut-källan eller snabbt växla mellan exempelvis Twitch och en USB-baserad extern lösning. Genom att gå in på Windows ljudinställningar kan vi sedan även länka om valfria appar till Wave 3:s gränssnitt för enkelt mixande.

SPECIFIKATIONER

 • Tillverkare: Elgato, www.elgato.com
 • Cirkapris:  1 995 kr inkl. moms, 1 596 kr exkl. moms
 • ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
 • Mikrofon: 17 mm
 • Upplösning: 24 bit
 • Samplingshastighet: 48/96 kHz
 • Frekvensrespons: 70-20000Hz
 • Känslighet: -25dBFS
 • Max SPL: 120 dB
 • Gränssnitt: USB Typ-C
 • OS-stöd: Windows 10 (64 bit) och MacOS 10.14 eller senare

Elgato Wave 3
5 / 6 Betyg
1 995 krPris
För
Enkel att använda men med avancerade funktioner för den som önskar, rent ljud, integrerat "pop-filter", lättanvänd.
Emot
Vi hade önskat en justerbara mutefunktion. Den är aningen känslig, vi hade även gärna sett alternativa anslutningar för headset.
Rekommenderas till
Elgato Wave 3 är en smidig högkvalitativ mikrofon för både poddar, strömmande media och alla typer av digitala konversationer oavsett om du är nybörjare eller semiprofessionell.
Föregående artikelTest: HyperX Predator HX432C16PB3AK4/64
Nästa artikelTest: Xiaomi Mi 10 och Mi 10 Pro
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här