Vi testar en Intelprocessor med imponerade singel- och multitrådsprestanda. Ja, det finns mycket att gilla med Core i5 10600K.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Intels tionde generation av Core-processorer har, trots att serien ligger kvar på 14 nanometers litografi, verkligen imponerat över hela produktspannet och visat att Intel långt ifrån givit upp kampen om förstaplatsen på processormarkanden. Denna gång tittar vi närmare på toppmodellen i mellanklassen i form av Core i5 10600K, en processor som går att köpa för knappa 2800 kronor och som även finns i en så kallad KF-modell vilken är identisk med det undantaget att den senare saknar integrerad grafik och tack vare detta har ett lägre slutpris.

Tredje generationens PCIe

Intel Core i5 10600K lanserades under Q2 2020 och använder sex kärnor och tolv trådar vilka körs mellan 4,1 och 4,8 gigahertz vid en TDP, thermal design power, på 125 watt och en delad smartcache på tolv megabyte. För strömsnålare system går det att ställa ner TDP:n till 95 watt med en lägre frekvens på 3,8 gigahertz som följd. Det senare är dock knappast intressant då processorn är en överklockningsbar K-modell, så är det snarare åt andra hållet vi vill gå. Just strömkravet är annars en av processorns få negativa delar och det hade varit extremt intressant att se samma modell baserad på sju nanometer.

Processorn har stöd för dubbla DDR4-minneskanaler på upp till 2666 megahertz

Processorn har stöd för dubbla DDR4-minneskanaler på upp till 2666 megahertz och kommer med Intels UHD 630-grafik integrerad. Denna har stöd för upp till 64 gigabyte delat minne och körs i mellan 350 och 1200 megahertz samt stödjer tre simultana skärmar. Grafiken räcker gott och väl för alla typer av normalt kontorsarbete och grundläggande underhållning, men för mer krävande spel eller grafiskt arbete måste ett diskret grafikkort användas.

LÄS OCKSÅ
Test: Intel Core i5-11400F – snabb processor som inte kostar skjortan

Core i5 10600K kräver rätt moderkort

Intels tionde generations processorer använder den nya sockeln FCLGA1200 vilket gör att du även behöva byta moderkort om du använder en äldre generations processor i dag. Det är lite synd, framför allt med tanke på att Intel fortfarande är kvar på tredje generationens PCIe-standard där denna processor tillför 16 banor.

ANNONS: Så mycket kostar Intel Core i5 10600K på Webhallen

Självklart stödjer processorn Intels Optane-minne, en teknik som är allt för underskattad och som fler borde pröva. Processorn har även stöd för Intels vPro, VT-x. VT-d och EPT-tekniker för accelererade av virtualiseringstekniker. Till detta får vi även Intels standardutförande gällande säkerhet i form av bland annat SGX, OS Guard och Boot guard.

Lättkyld kraft

Många tänker att en K-märkt processor är tänkt för gaming och detta är så klart inte fel, men tack vare det höga antalet kärnor/trådar och höga klockfrekvenser för både singel- och multicore-användning passar modellen minst lika bra till prosumer-skaran av datoranvändare som vill få ut det mesta möjliga från sitt system utan att betala onödiga pengar för en kraftfullare propp.

En nyhet till Intels senaste K-serie är att processorerna utrustas med en kraftigare IHS (integrerad kylning) och en STIM vilket gör det enklare att kyla processorn både i standard- och överklockat utförande. Som vanligt kommer modellen utan bundlad kylare, men detta är vi vana vid och beroende på hur du vill använde enheten kan du välja den lösning som passar dig bäst. För normalt arbete till enklare programbaserad överklockning räcker många gånger vilken luftbaserad mellanklasskylare som helst, men om du, precis som vi, vill maximera prestandan rekommenderar vi att du använder någon av Noctuas toppmodeller eller en vattenbaserad 240–360 millimeters lösning.

Med och utan vattenkylning

Vi kommer så till överklockningen där vi använt oss av MSI-moderkortet Meg Godlike och minnen från HyperX tillsammans med en M.2-enhet från Corsair. Med Noctuas BH-D15-kylare nådde vi en stabil hastighet på 4,9 gigahertz över samtliga kärnor vid en temperatur som toppade 90 grader. När vi växlade över till vår vattenkylning som baserades på Coolermasters 360 millimeter-radiator klev vi upp ytterligare ett pinnhål. Eller rättare sagt, vi körde i 5,1 gigahertz utan BSOD (blåskärm) men med mindre burnin-tester som låste sig under kortare intervaller varför vi skippade denna nivå. Oavsett vilket så visar det vilken potential denna processor har.

SPECIFIKATIONER:

Intel Core i5 10600K
5 / 6 Betyg
2 795 krPris
För
Bra prisnivå, bra överklockningspotential, lättkyld, mycket bra all-round-processor
Emot
Saknar bundlad kylare, fortfarande 14 nanometer, bara PCIe Gen 3, aningen strömhungrig
Rekommenderas till
Detta är en mycket bra processor för dig som både spelar och/eller jobbar med mer CPU-krävande applikationer.

Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här