Kingston DC1000B är den ultimata bootdisken för servrar, arbetsstationer och specifika systembyggen.

Vi ser nästan dagligen system som baseras på en bootdisk och en eller flera fil- eller programorienterade diskar. Framför allt är denna uppsättning vanlig på enterprise-servrar, men lösningen fungerar lika bra på dedikerade arbetsstationer eller egendesignade byggen. Den gemensamma nämnaren för dessa system är att vi installerar operativsystem och den uppsättning basprogram som krävs, sedan används disken i princip aldrig för att skriva till, med undantag av dataloggar och viss cachning. Fokus ligger på extremt snabba läs- och starttider.

Precis här kommer DC1000B in i bilden. Det är en NVMe PCIe Gen3 X4-baserad SSD som använder M.2-gränssnittet.

Stöd för självkryptering

Disken finns i två utföranden; 240 respektive 480 gigabyte. Båda modellerna baseras på 64 lagers TLC NAND och kommer med såväl 256 bitars AES-XTS självkrypteringsteknik, SED, och framför allt integrerad Power loss protection, PLP, som förhindrar att data försvinner om systemet oavsiktligt skulle stängas av.

LÄS OCKSÅ: Test: Samsung Portable SSD T7 Touch

DC1000B-modellen vi har testat är på 480 gigabyte vilken kommer med en uthållighet på 475 TBW. Vid våra prestandatester toppar disken vid 4K slumpvis läsning 208 408 IOPS med en latens på dryga en halv millisekund eller 609,2 mikrosekunder för att vara exakt. Motsvarande värden för skrivning landar på 32 508 IOPS vilket är betydligt bättre än disken utlovar. Vi tappar däremot lite i latens här, då denna stannar på dryga 1,1 millisekunder.

Styrkor och svagheter

Går vi över till sekventiell läsning toppar disken på 3 187 megabyte per sekund och med en skrivprestanda som närmast likar en traditionell SSD på 563 megabyte per sekund. Vi ser tydligt enhetens styrka.

Vi måste även nämna att sett över lite längre tid så sjunker även den sekventiella läsningen till ett snittvärde på 2 149 megabyte per sekund.

Enheten fungerar även perfekt i R0 där denna väger upp för prestandadroppet och vi istället ligger på en stabil maximal nivå som är nära av vad Gen3-gränssnittet kan erbjuda.

  • Tillverkare: Kingston, www.kingston.com
  • Cirkapris: 2 217 kr inkl. moms, 1 774 kr exkl. moms
  • Kapacitet: 480 GB
  • Mått: 80 x 22 x 3,8 mm
  • Kryptering: 256-Bitars AES SED
  • NAND: 3D TLC

Kingston DC1000B
5 / 6 Betyg
2 217 krPris
För
Prisvärd enterprise-disk, mycket bra läsprestanda, snabb respons, bra uthållighet, låg värmeutveckling, perfekt i R0-konfiguration, SED och PLP.
Emot
Tappar en del vid långvarig sekventiell läsning.
Rekommenderas till
Passar perfekt i alla kraftfullare system som en dedikerad bootdisk.

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här