Human Resource Machine är ett härligt litet spel för alla som gillar programmering, eller vill ta första kliven in i programmeringens förunderliga värld.

Spelidén är enkel. Chefen ger dig en uppgift och du ska koda dig fram till en lösning genom att beordra en stackars kontorsarbetare att följa din kod.

Human Resource Machine har några år på nacken, men är definitivt värt att kolla in om du missat det. Det kostar inte speciellt mycket och fungerar finfint på de flesta datorer och finns även till både spelkonsol, telefon och datorplatta. Undertecknad föredrar att sitta nedsjunken i soffan med den  sistnämnda i knät.

human resource machine – banor
Uppgifterna blir sakta men säkert svårare.

Bonusuppgifter – optimera din kod

De första banorna är lätta att ta sig igenom och hjälper dig förstå både spelupplägg, gränssnitt och programmeringsspråk. Sakta men säkert blir du bättre och bättre på att hantera verktygen som finns i din låda (språket innehåller endast elva kommandon). Flinka programmerare lär beta av samtliga banor relativt snabbt, men även nybörjare kan klara dem med lite logiskt tänkande. Det är dock lätt att fastna och bli frustrerad, så det gäller att inte ge upp.

Grunden i spelet är som sagt att utföra en bestämd uppgift. Det kan exempelvis handla om att sortera numrerade kuber i en viss ordning. När du väl klarat det finns det sidoutmaningar som går ut på att optimera din kod, dels genom att göra den så kort som möjligt, dels att göra den så effektiv som möjligt. Det är inte alltid de två optimeringarna är förenliga.

human resource machine – utmaningar
Spelet innehåller ett gäng extrauppgifter för den som vill tänka till lite extra.

Human Resource Machine passar alla

Spelet passar tonåringar lika bra som pensionärer. Och det kanske bästa av allt är att det finns en uppföljare. Den heter 7 billion humans och är nästan lika trevlig. Det är dock bäst att beta av spelen i ordning eftersom svårighetsgraden är något högre redan från start i ”del två”.

Hör gärna av dig i kommentarerna om vad du tycker om Human Resource Machine. Och passa på att tipsa om liknande titlar.

Human Resource Machine

  • Utvecklare: Tomorrow corporation
  • Pris: cirka 150 kr för datorversionen, cirka 50 kronor för mobila versioner
  • Plattformar: Windows, Mac OS, IOS, Ipad OS, Android, Nintendo Switch, Nintendo Wii

ANNONS: Spana in veckans deal hos Komplett

LÄS OCKSÅ
Programtips: Scanner Pro

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här