Corsair Dominator Platinum RGB DDR5
5 / 6 Betyg
3 999 krPris
För
Extremt snygga, imponerade RGB-lösning, maximal stabilitet, XMP3 fungerar perfekt på alla moderkort, mycket bra kylning, ICUE-mjukvaran är riktigt trevligt.
Emot
Kan vara lite höga för vissa CPU-kylare, ett aningen dyrt minne.
Rekommenderas till
Vill du har ett snyggt, högpresterande minne för alla typer av prestandakrävande uppgifter är detta bland det bästa du kan hitta

Corsair Dominator Platinum RGB DDR är magiskt snygga och grymt snabba DDR5-minnen med full programkontroll.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Efter att grafikminnen sedan länge gått över till GDDR6 har vi nu så äntligen, tack vare Intels Z690-plattform kommit till den punkt där vi påbörjar en övergång till DDR5-minnen för våra moderkort, nästan sju år efter att DDR4 introducerades. Precis som för varje tidigare generation innebär klivet till nästa generation en ökning av minnesbandbredden samtidigt som strömkraven sjunker. Från start kommer vi att se minnen på 4800 respektive 5200 megahertz, men betydligt högre frekvenser står och väntar bakom hörnet.

Top of the line

Våra första DDR5-minnen kommer från Corsair och deras high end-serie Dominator platinum RGB som är några av de snyggaste minneskit som finns tillgängliga. Modellen finns i svart och vitt utförande varav vi har testat den svarta. Minnet finns även i ett par olika SKU:er som delvis baseras på olika frekvens, delvis på olika kapacitet, delvis på olika latenser, men så finns även en nyhet då vi kommer att kunna se moduler som till synes har samma specifikationer men som ändå har olika prisbild.

Ett perfekt exempel på detta är vårt testexemplar som mer exakt heter CMT32GX5M2B5200C38, vilket innebär att det är ett kit med 16 gigabytes moduler med ett CAS-värde på 38-38-38-84. Dessutom finns ett kit som heter CMT32GX5M2X5200C38 vilket även detta innehåller två 16 gigabytes moduler med ett CAS-värde på 38-38-38-84 men som kostar ett par hundralappar mer. Skillnaden mellan dessa ligger i en av DDR5:s arkitektoniska nyheter i form av den interna PMIC-kretsen.

PMIC eller Power Management Integrate Circuits är en krets som hjälper till att hantera den ström som krävs av de olika komponenterna på minnesmodulen. Traditionellt har denna varit placerad på moderkortet, men har nu flyttats till minnesbanken vilket ger bättre kontroll men kan samtidigt generera extra värme på minneskretsen, framför allt vid överklockning.

Corsair Dominator Platinum RGB DDR5
Corsair Dominator Platinum RGB har en effektiv kylfläns som ser till att snabbt transportera bort värmen.

Med Corsairs senare modul används en speciell så kallad extrem överklocknings-PMIC vilket ska ge bättre utrymme för just överklockning. Den PMIC som används på vår modul är även den klassad för överklockning, men inte av den extremare varianten. Hur stor skillnaden mellan dessa båda är vet vi i skrivande stund inte, utan det får vi återkomma till när vi även har testat detta kit.

Full RGB-kontroll

För att hantera just strömmatningen kan vi antigen använda moderkortets Bios eller tillverkarnas egna program för övervakning och optimering. Men vi kan även använda Corsairs egna ICUE-program vilket många gånger är att föredra då det är en lättanvänd men kraftfull lösning som även låter oss styra minnesbankernas integrerade RGB.

Den senare är en unik lösning som vi sett redan på motsvarande DDR4-moduler. Den unika helt omslutande kylflänsen fördelar och transporterar bort värmen från minnes samtliga kretsar mycket effektivt. På toppen finns en uppsättning med tolv så kallade Capellix RGB- LED.

Corsair Dominator Platinum RGB DDR5 – Capellix RGB LED
På ovansidan finns tolv Capellix RGB-LED.

Dessa kan styras individuellt där vi från ICUE-programmet antingen kan använda fördefinierade ljusuppsättningar eller skapa helt egna. Allt som sedan matchar såväl moderkort som övrig RGB-integration och extern utrustning.

Går vi så tillbaka till specifikationerna jobbar vår modul som sagt med en frekvens på 5200 megahertz vid C38 och en spänning på 1,25 volt. Vi kan även klocka ner minnet till 4400 megahertz och köra dessa vid C34 och 1,1 volt. Corsairs minne stöder även XMP3 för automatisk optimering och denna lösning är vid våra tester helt felfri med exakt identifiering oavsett moderkort.

Corsair Dominator Platinum RGB DDR5 – installerade
RGB-lösningen kan enkelt synkas med övriga komponenter och även extern utrustning. Tack vare den lite högre flänsen bör man kontrollera att höjden inte ställer till det för vissa CPU-kylare.

När det kommer till överklockning skiljer det sig åt ganska kraftigt mellan olika moderkorttillverkare. Bästa lyckades via med Asus Rog Maximus som fick upp frekvensen till 5600 megahertz med ett bibehållet CAS-värde på 38. Men vi ber att få återkomma närmare med detta längre fram när vi hittar den rätta balansen sett till CPU och moderkort. Oavsett vilket har Corsair återigen lyckats till fullo med Dominator Platinum RGB DDR5 som är ett givet val för alla typer av prestandaplattformar.

Corsair Dominator Platinum RGB DDR5
5 / 6 Betyg
3 999 krPris
För
Extremt snygga, imponerade RGB-lösning, maximal stabilitet, XMP3 fungerar perfekt på alla moderkort, mycket bra kylning, ICUE-mjukvaran är riktigt trevligt.
Emot
Kan vara lite höga för vissa CPU-kylare, ett aningen dyrt minne.
Rekommenderas till
Vill du har ett snyggt, högpresterande minne för alla typer av prestandakrävande uppgifter är detta bland det bästa du kan hitta

SPECIFIKATIONER Corsair Dominator Platinum RGB DDR5:

  • Tillverkare: Corsair, www.corsair.com
  • Cirkapris:  3 999 kr inkl. moms, 3 199 kr exkl. moms
  • Kapacitet: 2 x 16 GB
  • Frekvens: 5 200 MHz
  • Timing: 38 – 38 – 38 – 84
  • Strömmatning: 1,25 volt
  • Automatisk optimering: XMP3
  • Högsta höjd: 56 mm

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här