Hem Tester Gaming Test: Logitech Color Gaming Collection – G733, G915 TKL och G305

Test: Logitech Color Gaming Collection – G733, G915 TKL och G305

0
Logitech Color gaming series
Logitech Color gaming series

1 Intro

Logitech Color Gaming collection är en färgglad produktserie med headset, tangentbord och möss. Alla trådlösa. Tillbehören passar allt från IT-proffs till gamers. Vi testar samtliga.

Logitech erbjuder ett mycket brett sortiment av tillbehör för mer eller mindre alla tänkbara IT-relaterade områden. Vi hittar allt från produkter för enklare kontorsarbete till gamingtillbehör och riktiga proffslösningar för konferenslokaler och mötesrum, samt allt däremellan. Under sommaren har vi testat ett kit bestående av tre produkter: en trådlös mus kallad G305, ett trådlöst headset kallat G733 samt ett trådlöst tangentbord som heter G915 TKL.

Alla produkter i Logitechs G-serie är primärt utformade för gamers, men efter dryga tre veckors (nästan dygnet runt-)användning, kan vi konstatera att tillbehören i Color Gaming-serien fungerar lika bra för alla typer av användning där vi kombinerar spel och underhållning med mer produktivt arbete. En gemensam nämnare för enheterna, framför allt musen och headsetet, är att de finns i flera färger vilket gör att vi kan sätta ihop vårt eget färgmatchade set.

Snabbare än med sladd

Förutom att tillbehören finns i olika färger använder enheterna Logitechs trådlösa teknik kallad Lightspeed. Denna är lite av en trådlös helhetslösning där vi som spelare får lägsta latens med bästa pålitliga prestanda. Tidigare trådlösa modeller har sällan varit ett riktigt alternativ för mer professionella gamers då tekniken många gånger varit lite för ojämn och risken för fördröjningar i ljud eller rörelser varit för stor jämfört med sladdanslutna modeller.

Med Lightspeed får vi en trådlös kommunikation helt utan kompromisser som många gånger faktisk är snabbare jämfört med kabelanslutna tillbehör. Till detta är tekniken även energioptimerad vilket innebär att de enheter som använder tekniken får maximal trådlös anslutningstid per laddning/batteri.


2 Logitech G733 – Lätta lurar med RGB-belysning

Logitech G733 är ett par lättviktslurar med bra komfort och omslutande gamingljud.

Vi börjar med att kika närmare på headsetet som är en klart intressant lättviktslösning som bara väger 278 gram. Det är inga problem att använda dem under flera timmar i sträck utan att bli ”tung” i huvud eller nacke. G733-lurarna finns i flera färger och har en stilren RGB-integration i de bekvämt vadderade kåporna vilka omsluter hela örat. Vi uppskattar även den yttre strukturen på kuddarna som gör att de inte blir så varma och ”kladdiga” under varmare dagar, något många andra modeller har en tendens att bli. Tyvärr är kåporna låsta och kan inte roteras vilket hade behövts för att ge en optimal passform och underlätta när vi ibland lyfter bort ena kåpan för att prata med någon i rummet.

Förutom att lurarna finns i flera färger kan vi även komplettera med det huvudband som används i ytterligare ett stort antal färger. (Lite som Steelseries lösning med ”skidglasögon”-liknande huvudband.) Detta gäller även för den löstagbara mikrofonen som går att köpa i olika färgglada former.

ANNONS: Se aktuella priser på Webhallen

Funkar bättre för spel och film är musik

På insidan hittar vi Logitechs Pro-G-element på 40 millimeter som tillsammans med DTS Headphone X 2.0-tekniken ger oss ett grymt bra ljud med ett imponerande 7.1 surroundljud vilket enkelt hanteras, precis som övriga enheter i detta paket, från Logitechs G Hub-mjukvara. Ljudet är primärt optimerat för spelande och även till viss del för filmer, där ljudbilden är snudd på komplett. Men när det kommer till finlyssning av musik är de inte i klass med toppmodellerna, men inte långt efter och ska helt klart ses som ett av de bättre mellanklassheadset som finns. Mikrofonen erbjuder bra ljudupptagning som fungerar lika bra vid spelande som för konferenssamtal. Vi rekommenderar dock att du undviker att använda de olika kuddarna som går att fästa på mikrofonen, dessa ger nämligen en instängd känsla och tar bort bredden från ljudet som blir mer konstlat.

LÄS OCKSÅ: Jabra släpper Evolve2 85 – lyxlurar för jobbet

Helt okej batteritid

Headsetet ansluts trådlöst via Logitechs Lightspeed-teknik vilket ger minimal latens och en snudd på omedelbar återkoppling. Lurarna drivs att ett uppladdningsbart batteri som ger oss knappa 30 timmars användning utan RGB och dryga 20 timmar med RGB.

Logitech G733
4 / 6 Betyg
1 599 krPris
För
Lättviktslurar, bra surroundljud, stilren RGB-integration, Lightspeed-anslutning, bra batteritid.
Emot
Vi hade gärna sett en lite flexiblare konstruktion vid örat, saknar den riktiga audiofila musikbredden.
Rekommenderas till
Detta är ett trevligt headset för kanske primärt den lite yngre generationen som i första hand spelar men även vill kunna använda lurarna till skola/arbete.

SPECIFIKATIONER Logitech G733:

 • Tillverkare: Logitech, www.logitech.com
 • Mått: 194 x 190 x 83 mm
 • Vikt: 278 gram
 • Anslutning: Lightspeed
 • Element: 40 mm
 • Frekvensåtergivning: 20Hz – 20kHz
 • Mikrofon: Löstagbar 6mm
 • RGB: på kåporna
 • Batteritid: ca 30 timmar utan RGB och 20 med RGB


3 Logitech G915 TKL – Lågprofils proffsbord

Logitech G915 TKL är ett grymt trevligt tangentbord för både gaming och produktivt arbete.

 

Vi går vidare till tangentbordet, G915 TKL, som är en slimmad modell som bara mäter 368 millimeter i bredd (368 x 150 x 22 millimeter i totalmått) och kommer med lågprofils mekaniska brytare. Bordet har en stomme i en borstad aluminiumram med tangenter som har en fettavvisande yta som minimerar avtryck och håller bordet som nytt under längre tid. Dessutom blir tangenterna lättare att torka av.

Tangenterna är baserade på Logitechs GL-brytare som har ungefär halva slaglängden jämfört med normala mekaniska bord, vilket ger en kännbar återkoppling och en grymt skön känsla både vid spelande med kanske framför allt när vi skriver då vi kan uppnå en mycket hög skrivhastighet. En lite dröm hade här varit att kunna kombinera denna teknik med Logitechs Ergo K860-tangentbord för att förbättra med ergonomin.

ANNONS: Se aktuella priser på Webhallen

Läckert med belysning

Varje tangent har försetts med individuell RGB-belysning som gör att vi kan välja mellan fördefinierade mönster och skapa egna animeringar för att få allt precis som vi vill. I överkanten finns även klassiska mediekontroller där vi enkelt kan justera volym eller bläddra mellan låtar. Till vänster om dessa finns en speciell spellägesknapp som via en knapptryckning direkt inaktiverat alla tangenter vi inte behöver för stunden. Här finns även knappar för att byta anslutning mellan olika enheter. Vi kan alltså växla mellan Lightspeed-anslutningen och Bluetooth.

Har inbyggt minne för olika profiler

Totalt får vi dryga 40 timmars användning på en full laddning med alla RGB satta på 100 procent. Batteriet laddas via en medföljande 1,8 meters USB-kabel. Som vanligt med Logitechs spelbord har även G915 inbyggt minne vilket gör att du kan programmera och spara upp till tre makro- och två ljusprofiler direkt i tangentbordet. En smart lösning när vi växlar mellan olika datorer.

LÄS OCKSÅ – Test: Asus ROG Claymore II

Vi ska erkänna att vi var lite skeptiska inför testet, men att vi efter vår testperiod var mer eller mindre sålda och vore det inte för den ergonomiska aspekten hade detta varit det bästa kombinationsbord för spel och arbete som vi någonsin testat.

Logitech G915 TKL
5 / 6 Betyg
2 369 krPris
För
Slimmat men extremt stabilt tangentbord, snygg RGB-integration, både Lightspeed- och Bluetooth-anslutning, mycket hög skriv- och spelkänsla, passar både gamers och på mer stilrena kontor.
Emot
Inget direkt, men det hade varit supertrevligt att se modellen med bättre ergonomi och till ett lite lägre pris.
Rekommenderas till
Logitech G915 TKL är ett av de bättre tangentbord vi testat för både gaming och mer produktivt arbete.

SPECIFIKATIONER Logitech G915 TKL:

 • Tillverkare: Logitech, www.logitech.com
 • Mått: 368 x 150 x 22 mm
 • Vikt: 810 gram
 • Anslutning: Lightspeed / Bluetooth
 • Brytare: GL Taktila lågprofils
 • Aktiveringsavstånd: 1,5 mm
 • Aktiveringskraft: 50 gram
 • Integrerat minne: 3 st makro- + 2 st ljusprofiler
 • RGB: per tangent

4 Logitech G305 – En hjälte i liten förpackning

Logitech G305 är en kompakt trådlös mus med mycket hög precision.

 

Vi avrundar testet med musen i sällskapet – G305. Med denna mus har Logitech valt att bara fokusera på det mest primära inom gaming och utesluta allt extra lullull. Det handlar dock inte om en simpel budgetmus, för i all sin enkelhet har Logitech lagt ner allt sitt kunnande kring gaming och möss och skapat en riktigt trevlig, kanske i första hand för bärbart bruk, spelmus.

LÄS OCKSÅ – Logitech MX Anywhere 3

Enheten som sådan mäter bara 116,6 x 62,2 x 38,2 millimeter och väger 99 gram, vilket gör att den blir mycket lätt att snabbt förflytta när fienden närmar sig bakom hörnet. Trots den låga vikten har musen sex programmerbara knappar där de båda primära knapparna har mekaniska lättviktsbryare som är konstruerade för att klara av tio miljoner klick. Tillsammans med sidoknapparna får vi en omedelbar respons med ett skönt gensvar.

Bra sensor och suverän batteritid

På undersidan hittar vi aningen små glidtassar för att vi ska vara helt nöjda, men i mitten av musen finner vi Logitechs smarta Hero-sensor som ger musen en känslighet på 12 000 dpi. Det som gör sensorn så unik är att den förutom sin höga precision på över 400 IPS över hela DPI-intervallet vilket ger oöverträffad reaktionstid även optimerar energianvändningen så att ett AA-batteri räcker hela 250 timmar.

ANNONS: Se aktuella priser på Webhallen

Under locket, där batteriet placeras, finns även den medföljande Lightspeed USB-mottagaren vilket ger musen sin blixtsnabba rapporteringsfrekvens på en millisekund. För att hantera och konfigurera knapparna använder vi Logitechs G Hub-mjukvara.

Funkar lika bra på kontoret som i gamingrummet

Tack vare musens kompakta format passar den så klart även till mer kontorsrelaterat arbete och den är en smidig kompanjon att packa ner i laptopväskan. Men även med denna mus måste vi säga att det varit intressant att se en kombination av G305 och MX anywhere 3 som hade gett oss en bättre ergonomi i greppet.

Logitech G305
4 / 6 Betyg
449 krPris
För
Kompakt format, extremt stabil, blixtsnabb respons och hög precision, lätt, bra batteritid.
Emot
Aningen små glidtassar, musen kan vara väl liten för vissa händer, vi saknar en lite mer ergonomisk layout.
Rekommenderas till
För den mobila gamern som inte behöver en massa specialknappar är Logitech G305 ett klockrent, slitstarkt och högprecisions-val

SPECIFIKATIONER Logitech G305:

 • Tillverkare: Logitech, www.logitech.com
 • Mått: 116,6 x 62,2 x 38,2 mm
 • Vikt: 99 gram
 • Anslutning: Lightspeed
 • Sensor: Hero med 200 – 12 000 dpi
 • Max hastighet: >400 IPS
 • Rapporteringstid: 1 000 Hz – 1 ms
 • Batteri: 1st AA – 250 timmar

i samarbete med PriceRunner

 

INGA KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här

Annons
×

ANNONS


 


Exit mobile version