Asus ROG Claymore II är ett grymt bra trådlöst gamingtangentbord med enastående konfigurationsmöjligheter. Men vi förstår inte varför tillverkaren satsat på ABS-plast.


Asus ROG Claymore II
5 / 6 Betyg
2 890 krPris
För
Mycket stabil konstruktion, flexibel hantering, gott om anpassningsmöjligheter, trådlös och trådbunden anslutning, bra batteritid, mycket snygg RGB-integration, perfekt nedslag med extrem precision, enkel makroprogrammering.
Emot
Dyrt, tangenterna är tillverkade i ABS i stället för PBT.
Rekommenderas till
Är du en gamer med en lite större plånbok är Asus ROG Claymore II något av det bästa du kan köpa i tangentbordsväg.


DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Asus är med sin ROG-serie ett av många företag som satsat allt hårdare på gamingsidan och av alla produkter som årligen lanseras är troligen tangentborden en av de mest fullmatade. Tillverkarna lanserar hundratals, om så inte tusentals, nya modeller varje år. Detta ställer så klart hela tiden nya och ökade krav på innovativa lösningar, vilket Asus  tydligt visar att man bemästrar till fullo med lanseringen av ROG Claymore II.

Unik konstruktion

Tangentbordet består av tre delar: en huvudenhet, en numerisk del och ett handlovsstöd. Totalt sett mäter tangentbordet 462 X 155 X 39 millimeter och väger 1170 gram utan kabel. Tangentbordet har en stomme i aluminium vilket gör det stabilt, samtidigt som vikten inte blir för påfallande.

Det första som gör att ROG Claymore II sticker ut ur mängden är den numeriska delen. Denna sitter vid normal användning placerad på höger sida, men genom att skjuta hela delen uppåt kan vi ta bort den helt. Du kan även välja att flytta delen till vänstersidan, vilket oftast är att föredra när vi spelar. Konceptet är detsamma som i föregående Claymore-modell, men anslutningen har blivit smidigare och stabilare.

Claymore II
Tack vare en smart fästpunkt i metall kan det numeriska tangentbordet placeras på valfri sida.

Oavsett vilken sida vi väljer blir den som en del av tangentbordet och även denna blir helt stabil. En liten bonus är att den integrerade RGB-lösningen känner av vilken sida som delen placeras på, och väljer vi exempelvis en vågbaserad ljusintegration kommer denna att börja eller sluta på den numeriska delen, helt baserat på var den är placerad.

Baksida har försetts med ROG-loggan på både huvuddelen och den numeriska enheten. Båda har dessutom vikbara gummerade stödfötter där den numeriska delen har ett stöd som är nästan lika bred som enheten i sig för bästa stabilitet även när vi hamrar hårt över tangenterna.

ROG Claymore II funkar trådlöst och med kabel

I mitten av undersidans bakre kant finns en mindre urfasning med en USB Typ-C-anslutning och en Typ-A-port. Den första används för att ansluta tangentbordet till datorn, vilket kan göras antingen via en Typ-C-port eller via en Typ-A-port och då används den medföljande omvandlaren. Kabeln som medföljer är nämligen en Typ-C till Typ-C med en längd på hela 1,8 meter.

ROG Claymore II – anslutning
Tangentbordet kan antingen anslutas med kabel eller trådlöst via 2,4 GHz-bandet.

Tangentbordets A-port kan användas på två sätt. Antingen kan den användas för att ansluta en mus med kabel, eller så kan den användas för att ladda externa enheter via ett snabbladdningsläge. Det senare kräver att tangentbordet är anslutet via Typ-C på datorn och även att snabbladdning är aktiverad, vilket vi gör genom att trycka på Fn+F12. När detta läge är aktiverat kommer dock den interna laddningen av tangentbordet i sig att bli långsammare.

LÄS OCKSÅ
Test: Mountain Everest Max

Mellan de båda portarna finns en strömswitch som vi använder för att aktivera den trådlösa kommunikationen. Men innan vi gör detta måste enhetens medföljande 2,4 gigahertz trådlösa-mottagare anslutas till datorn. Denna är, när den inte används, placerad i en magnetbaserad USB-ficka på bordets bakre högra sida.

På insidan av tangentbordet finns ett 4000 milliampertimmar kraftfullt batteri som ger oss upp till 144 timmars användning utan integrerad RGB-belysning eller cirka 43 timmar med maximal ljusstyrka över hela tangentbordet.

Smarta brytare

Själva tangenterna har individuell RGB-integration vilken kommer från mitten av tangenten för en exakt och jämn ljusspridning. En grym nyhet i ROG Claymore II är att vi även får full trådlös RGB-synkronisering som matchar våra andra enheter. Tangenterna har dessutom försetts med vad som kallas för en X-Stabilizer. Detta är ett litet vikbart kors som gör att tangenten får ett exakt, jämt, nedslag oavsett var på tangenten vi trycker. Det resulterar i högre precision och i det närmaste inga missade tryckningar. Ska vi vara lite kinkiga så är tangenterna tillverkade i ABS-plast vilka historiskt sett inte är lika hållbart som PBT, vilket kan kännas som en onödig besparing på ett tangentbord för nästan 3000 kronor.

Tangenterna drivs i sin tur av antingen Rog RX Röda eller RX Blåa optiskt mekaniska brytare vilka ska klara upp till 100 miljoner nedslag. Båda typerna har ett aktiveringsavstånd på 1,5 millimeter och en total slaglängd på 4 millimeter. Det som sedan skiljer den röda mot den blåa brytaren är den initiala och totala nedslagskraften där RX röd har en jämnare gång. Vi ser även en skillnad i ljudet där RX Blå har ett påtagligare, mer markant klickljud. I båda fallen får vi stöd för 100 procent Anti-Ghosting och N-Key rollover så att vi aldrig missar ett nedslag.

ROG Claymore II – brytare
Asus ROG Claymore II använder optiskt mekaniska brytare med extrem precision och perfekt nedslag.

Suverän känsla

Nu är så klart nedslagskänslan individuell, men vi måste säga att gensvaret, precisionen och framför allt hastigheten för att aktivera ett nedslag är så nära perfekt vi kan komma Oavsett om vi hamrar ner tangenterna i en tät närstrid eller behöver finlira med snabba justeringar för att vrida oss i exakt rätt position är gensvaret alltid  perfekt.

Tittar vi sedan till den numeriska tangentbordsdelen har den samma tangenter och brytare. Dessa kompletteras med ett i överkant placerat långsmalt rullhjul för att snabbt hantera volymen. Under detta finns även fyra traditionella medieknappar. Men till skillnad från vanliga knappar kan de programmeras för andra funktioner eller lagra makron kopplade till olika spel.

Komplett mjukvara

Till tangentbordsdelarna får vi som nämnts ovan även ett mycket bekvämt handlovsstöd som fästs med en kraftig magnet vilket gör att det håller sig på plats även under mer intensiva sessioner. Allt ramas sedan in av Asus grymma program Armoury Crate som låter oss hantera allt från moderkortets överklockning och firmware-uppdateringar till vårt systems RGB-integration och framför allt programmering och mappningen av våra tangenter. Den stora fördelen med lösningen är att den passar både nybörjare och fullfjättrade gamingproffs lika bra.

Asus ROG Claymore II
5 / 6 Betyg
2 890 krPris
För
Mycket stabil konstruktion, flexibel hantering, gott om anpassningsmöjligheter, trådlös och trådbunden anslutning, bra batteritid, mycket snygg RGB-integration, perfekt nedslag med extrem precision, enkel makroprogrammering.
Emot
Dyrt, tangenterna är tillverkade i ABS i stället för PBT.
Rekommenderas till
Är du en gamer med en lite större plånbok är Asus ROG Claymore II något av det bästa du kan köpa i tangentbordsväg.

SPECIFIKATIONER Asus ROG Claymore II:

 • Tillverkare: Asus, www.asus.com
 • Cirkapris:  2 890 kr inkl. moms, 2 312 kr exkl. moms
 • Mått: 462 X 155 X 39 mm
 • Vikt: 1,156 kg
 • Chassi: Aluminium
 • Brytare: ROG RX Red optiskt mekaniskt
 • RGB: individuell per tangent
 • Tangent: ABS
 • Anslutning: USB 3 eller 2,4 GHz
 • USB Polling rate: 1 000 Hz
 • Mediatangenter: 4 st programmerbara
 • Kabellängd: 1,8 m

 

i samarbete med PriceRunner

 

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här