Större, tunnare, snabbare och så mycket bättre. Ja, Samsung har gjort det mesta rätt med sin rejäla datorplatta Galaxy Tab S8 Ultra WiFi.


DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar
Samsung Galaxy Tab S8 Ultra WiFi
5 / 6 Betyg
15 990 krPris
För
Slimmad och lätt datorplatta med tilltalande design, snabb prestanda som verkligen glänser vid multitasking, bra ljud, riktigt bra kamera med tillhörande funktioner, bra tillbehör, full dags arbetskraft i batteriet, stöd för mSD-kort, synkar perfekt med Samsungs ekosystem, bästa plattan för Dex, perfekt som andra skärm till dator.
Emot
Priset är högt, storleken passar inte alla.
Rekommenderas till
Söker du en mer hybridbaserad platta som även kan agera dator för såväl mer produktivt arbete som alla typer av underhållning så är Galaxy Tab S8 Ultra en av den mest allsidiga lösningar vi testat.

Gränsen mellan en platta och en mobil har under senare år blivit allt suddigare. Datorplattor har lanserats i allt mindre och kompaktare format samtidigt som telefonerna blivit både större och i vissa fall vikbara.

Samtidigt har vi, om vi tittar åt andra hållet, en nästa lika suddig gräns mellan plattor och bärbara datorer, då de förstnämnda blivit allt kraftfullare, lanserats i större format och fått tillbehör i form av tangentbord och pekplattor som gör dem mer fysiskt lika en bärbar dator.

I och med lanseringen av Samsungs senaste premiumplatta Galaxy Tab S8 tas ytterligare ett kliv mot vad som snarast kan ses som en platt-laptop-hybrid, då helt nya modellen Ultra når en storlek på hela 14,6 tum.

Ultra-modellen är störst i klassen

Galaxy Tab S8-serien kommer i tre grundutföranden. Vi börjar med den klassiska 11 tum stora Tab S8, härefter kommer Tab8+ med en 12,4 tums skärm och slutligen har vi så vår testmodell Tab S8 Ultra där Samsung alltså kliver upp till 14,6 tum. Den i skrivande stund största skärmen på en platta.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra WiFi – platta, penna och laddkabel
Galaxy Tab S8 Ultra WiFi kommer med en medföljande S-pen och laddkabel, men vi får inte med själva laddaren.

På insidan hittar vi Qualcomms senaste chip i form av Snapdragon 8 Gen 1. Denna kompletteras med en RAM-/lagringskonfiguration som är aningen oflexibel då vi inte kan välja den kombination vi önskar. Alternativen följer en fast struktur i form av 8/128, 12/256 eller 16/512 gigabyte. Då samtliga av dessa kan kompletteras med ett mSD-kort på upp till en terabyte hade det varit intressant att även kunna välja exempelvis en 16/128-kombination.

Galaxy Tab S8 går att köpa med 5G

På anslutningssidan kan vi välja mellan en 5G-modell, eller som i vårt fall enbart Wi-Fi 6E. Med en ny router kan plattan alltså kommunicera via det mindre belastade 6 gigahertzbandet för optimal trådlös prestanda. För att driva enheten finner vi ett batteri på 11 200 milliampertimmar vilket ska ge upp mot 14 timmars användning.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra WiFi med penna och en Samsung-mobil intill
Trots en stor högupplöst skärm får vi batteritid som räcker en hel dag. Den medföljande pennan fungerar lika bra till Samsungs mobiler.

Detta förutsätter dock att vi inte maximerar enhetens prestanda eller framför allt skärmens ljusstyrka. När vi testade plattan genom att strömma videomaterial med maximal ljusstyrka räckte batteriet i knappa nio timmar. Det är ändå klart bra med tanke på skärmens storlek. Att batteriet inte har högre kapacitet beror på att Samsungs platta inte bara är stor, den är dessutom extra slimmad med ett yttre mått på 208,6 x 326,4 x 5,5 millimeter och en vikt på låga 726 gram. Samsung Galaxy Tab S8 Ultra WiFi är alltså 0,2 millimeter tunnare jämfört med föregående toppmodell S7+.

När vi väl behöver ladda plattan stöds 45 watt snabbladdning vilket ger oss en fulladdad enhet på knappa 90 minuter. Tyvärr stöder plattan inte trådlös laddning vilket så klart även gör att enheten saknar omvänd trådlös laddning.

Skärmen är riktigt vass – men äter batteri

Vi fortsätter med skärmen som är en Super Amoled med en högsta upplösning på 2 960 x 1 848 pixel med ett färgdjup på 16 miljoner färger och en uppdateringsfrekvens på 120 hertz. Detta ger oss en skärm som är magiskt trevlig att titta på oavsett vad plattan används till. Spelar vi spel, vilket plattan är perfekt till, får vi ett grymt flyt även i snabbare actiontitlar. Ser vi på film eller jobbar med bilder och film får vi en riktigt bra färgåtergivning och används plattan bara till enklare saker som surfande så får vi en extremt följsam upplevelse.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra WiFi - plattan visar en film
Samsungs Super Amoled-skärm är riktigt trevlig att använda för både mer produktivt arbete och alla former av underhållning.

Inbyggd i skärmens nedre kant finns en snabb fingeravtrycksläsare som tillsammans med enhetens ansiktsvalidering underlättar inloggning och ger en högre säkerhet.

Galaxy Tab S8 Ultra är laddad med flera kameror

Samsungs plattor har alltid låtit oss arbeta med både fingrar och med penna, men till Galaxy Tab S8 Ultra har denna teknik blivit än bättre med en högre känslighet och även en AI-baserad integration när den medföljande S-pennan används. Detta ger oss ett bättre flyt och mjukare rörelser oavsett om vi skriver, ritar eller markerar objekt på webbsidor eller i dokument. Ytterligare en del som verkligen effektiviserar vårt arbete är möjligheten att jobba med penna och den större skärmytan. Vi kan nu mer effektivt aktivera Multiview-läget och har flera fönster öppna bredvid varandra för att sedan direkt kunna växla mellan dessa.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra WiFi med flera appar öppna intill varandra
Tack vare den generösa mängden RAM är det enkelt att köra flera appar i ett multivisningsläge.

Det senare är klart användbart när vi har digitala möten och är med i ett mötesrum samtidigt som vi kan skriva anteckningar och även följa exempelvis nyhetsflöden i ett område, allt utan att vi behöver överanstränga ögonen för att kunna se. Ett litet tips om du tillhör den skara användare som jobbar mer produktivt från din platta är att satsa på någon av de lite mer kraftfulla modellerna och då helst 16 gigabytesmodellen som ger multitaskingen helt nya möjligheter.

Ytterligare en liten del att vara observant på, och som vi inte riktigt upplevt på den tidigare S7+-plattan, är att Ultraenhetens större format och slimmade ramar gör att det blir aningen lättare att oavsiktligt komma åt skärmytan med handen. Men detta är så klart en vanesak som blir lättare att hantera över tid.

LÄS OCKSÅ
Test: Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

Mitt i skärmens övre långsida hittar vi nästa nyhet med Galaxy Tab S8 Ultra. Här finns nämligen dubbla kameror på tolv megapixel, en vanligt och en ultravidvinkel. Dessa ska inte jämföras med mobila toppmodeller men bildkvaliteten är riktigt bra. Båda linserna gör ett utmärkt jobb med att fånga såväl naturliga färger som detaljer och former på bästa sätt.

På baksidan använder samtliga Galaxy Tab S8-modeller samma uppsättning bestående av en 13- och en 6-megapixels kamera vilka även dessa håller en fullt godkänd bildkvalitet. Däremot blir inte zoomfunktionen den bästa och vid maximal inzoomning på åtta gånger blir bilderna klart gryniga.

En funktion som är klart trevlig när det kommer till möten är Auto-framing som hela tiden ser till att hålla talaren i fokus, vilket även fungerar när vi rör oss.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra med tangentbord
Galaxy Tab S8 Ultra har dubbla främre och bakre kameror som tillsammans med utmärkta brusreducerande mikrofoner och fyra högtalare lyfter nivån på digitala möten i alla former.

Nästa stora plus hittar vi när vi kommer till ljudet. Enheten har tre mikrofoner med brusreduktion vilket gör det möjligt att hålla möten även i mer störande omgivningar utan att detta påverkar samtalet. Till detta får vi även ett rikligt bra integrerat ljud som via fyra högtalare och stöd för Dolby Atmos lyfter både filmer, spel och musiklyssnade samtidigt som lösningen passar perfekt för just digitala möten där flera användare samlas framför plattan. Plattan sprider ljudet så att alla hör vad som sägs utan problem.

Optimerad för multitasking

Två funktioner som alltid varit trevliga att använda med Samsungs plattor är dels Samsung Dex och kopplingen till en Windowsdator. Tack vare den stora skärmytan förvandlar Samsung Dex plattan till en bärbar dator med mer normalt skrivbordsdesign. Windowskopplingen låter oss använda plattan som en andra skärm. Då denna tjänst även stöder arbete med penna kan vi få indirekt ”penntillgång” till en vanlig skärm eller bärbar dator som saknar denna möjlighet. Vi kan dessutom använda Dex Mirroring för att spegla bilden till exempelvis en TV eller nyare projektorer som stöder tjänsten, vilket gör att enheten passar perfekt som stomme vid olika former av presentationer.

Samsung Dex
Som vanligt för Samsungs plattor stödjer Galaxy Tab S8 Ultra WiFi Dex som, när det används lokalt, gör om plattas gränssnitt för att mer efterlikna skrivbordet på en traditionell bärbar dator.

Vi avrundar med att kika närmare på enhetens prestanda. Vi använde här både 3Dmarks programserie och Geekbench 5.4.4 tillsammans med egna, verklighetsanpassade tester. Börjar vi här med grafikprestandan där enheten når upp till 8 895 poäng i 3DMarks Wild Life-test med ett snitt av 53,3 FPS (bilder per sekund) vilket placerar plattan i det absoluta toppskiktet utan att vara snabbast.

Går vi över till Geekbench når vi 1 242 poäng för enkärnig användning och 3580 poäng för flerkärnig. Även detta är klart godkända värden som visserligen inte ligger i toppen men som framför allt visar på en jämn prestandanivå utan direkta dippar. Ser vi till OpenCL-resultaten når Galaxy S8 Ultra 5836 poäng vilket också är ett fullgott resultat.

Oavsett vad testerna visar är det som alltid användarupplevelsen som är viktigast och här märker vi ett klart lyft jämfört med föregående toppmodell. Vi får en extremt flexibel hantering av multipla appar med snabb växling och en likaledes perfekt hantering av många simultana appar som ligger i ett delat fönster. Det enda vi egentligen har emot Galaxy Tab S8 Ultra är dess prislapp, för modellen med 16/512 gigabytes lagring kostar närmare 16 000 kronor vilket helt klart är i överkant men som ändå, om enhetens fulla kraft och funktionalitet utnyttjas, faktiskt känns rimligt.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra WiFi
5 / 6 Betyg
15 990 krPris
För
Slimmad och lätt datorplatta med tilltalande design, snabb prestanda som verkligen glänser vid multitasking, bra ljud, riktigt bra kamera med tillhörande funktioner, bra tillbehör, full dags arbetskraft i batteriet, stöd för mSD-kort, synkar perfekt med Samsungs ekosystem, bästa plattan för Dex, perfekt som andra skärm till dator.
Emot
Priset är högt, storleken passar inte alla.
Rekommenderas till
Söker du en mer hybridbaserad platta som även kan agera dator för såväl mer produktivt arbete som alla typer av underhållning så är Galaxy Tab S8 Ultra en av den mest allsidiga lösningar vi testat.

SPECIFIKATIONER Samsung Galaxy Tab S8 Ultra WiFi:

 • Tillverkare: Samsung, www.samsung.com
 • Cirkapris testmodellen:  15 990 kr inkl. moms, 12 792 kr exkl. moms
 • Mått: 208,6 x 326,4 x 5,5 mm
 • Vikt: 726 gram
 • Skärmstorlek: 14,6 tum
 • Skärmtyp: Super AMOLED
 • Upplösning: 2 960 x 1 848 pixel
 • Uppdateringsfrekvens: 120 hertz
 • CPU: Snapdragon 8 Gen 1, 4 nanometer
 • Minne: 16 GB
 • Lagring 512 GB + mSD
 • Kamera: 12 + 12 + 13 + 6 megapixel
 • Anslutning: Wi-Fi 6E + Bluetooth 5.2
 • Batteri 11 200 mAh
 • Laddning: 45 watt
 • Medföljande penna: Ja
 • Högtalare: 4 st
 • Mikrofon: 3 st med brusreduktion

 


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här