Samsung Galaxy Tab S7+ 5G bjuder på en magiskt bra skärm men aningen underdimensionerad hårdvara. Och det gäller nog att du hittar den på rea för att bli helt nöjd.

Precis som med sina mobiler har Samsung en lång erfarenhet av plattor i olika prisklasser och storlekar. Denna gång har vi tittat närmare på flaggskeppsmodellen Galaxy Tab S7+ 5G som är en stor, stilren modell som både levererar ros och en del ris.

Skärmen med allt

Vi börjar med att kika på enhetens yttre egenskaper. Detta är en modell som mäter 185 x 285 x 5,7 millimeter och väger 575 gram. Till skillnad från Samsungs mjukare formade mobiler så kommer Tab S7 med rundande hörn men med helt platta sidor, vilket lite för tankarna till tidigare, och även senaste upplagan av Iphone. På den övre långsidan hittar vi dels strömknappen, dels volymreglage. Men här finns även plats för en komboplats som rymmer ett mSD-kort på upp till en terabyte lagring och ett SIM-kort med stöd för 5G.

På de båda kortsidorna finner vi fyra högtalare som utvecklats av AKG och som stöder Dolby Atmos. Här ser vi verkligen vad två extra högtalare kan göra om vi jämför med olika smarta mobiler. Ljudet blir omslutande med en bra 3D-balansering där vi kan höra ljud i filmer och spel förflytta sig i både avstånd och från sida till sida på ett helt nytt sätt. Ljudet är även tillräckligt bra för att uppskatta musik med S7 som enda uppspelningsenhet.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

Vi går sedan över till skärmen som är riktigt, riktigt bra. Plattan använder sig av en 12,4 tums Super Amoled-skärm som jobbar med en upplösning på 2 800 x 1 752 pixel vilket ger 266 pixel per tum. Enheten använder sig av NTSC färgspektrum och har en justerbar uppdateringsfrekvens på upp till 120 hertz, vilket ger oss en magiskt följsam hantering både när vi bläddrar bland bilder eller surfar på nätet. Med stöd för HDR10+ får vi även ett riktigt bra dynamiskt färgomfång där färger lyser upp på ett klart men naturligt vis vilket vi framför allt uppskattar när vi jobbar med bilder eller film.

Ny penna med låg eftersläpning

Det senare gör vi med fördel tillsammans med enhetens medföljande aktiva penna. Denna har till fullo gjorts om sedan tidigare modell och vi får här en lösning som vi dels laddar genom att magnetiskt fästa pennan på avsett markering på baksidan. Pennan erbjuder en extremt låg latens med ett omedelbart svar och en hög precision som är perfekt när vi skissar eller målar på plattan. Till detta kan vi även använda pennan för att via gester och pennans integrerade knapp utföra flera kommandon.

LÄS OCKSÅ: Ipad – mer datorlik än någonsin

En annan underbar funktion när det kommer till pennan är hur väl den fungerar i olika appar där vi enkelt kan göra noteringar på annars låsta filer eller markera text i såväl dokument som i kalkylark. Samsung har dessutom inkluderat flera smarta och lättanvända appar som utvecklats just för att användas tillsammans med pennan.

Med önskan om mera

Vi fortsätter med enhetens hårdvarubestyckning. Denna har en bas i Qualcomms Snapdragon 865 Plus vilket är ett stort steg upp från tidigare toppmodell Tab S6. Processorn har åtta kärnor som fördelas över olika frekvenser: 3,09 gigahertz, 2,4 gigahertz och 1,8 gigahertz. Till detta får vi en lite klen lagring på 128 gigabyte vilket ändå fungerar då vi trots allt får stöd för mSD-kort. Vad som är lite värre är att modellen bara kommer med sex gigabyte RAM vilket räcker för mer standardiserad användning. Men när vi börjar arbete mer aktivt med program som Clip Studio Paint samtidigt som vi rullar Spotify i bakgrunden och vill multitaska med någon digital konferensmjukvara eller olika sociala medier så händer det allt för ofta att plattan måste ”tänka till” innan resurserna frigörs vilket är lite irriterande, och med tanke på att modellen (vid lanseringen) kostar cirka 13 500 kronor så tycker vi nog att vi borde fått minst åtta gigabyte RAM.

På insidan finns även ett 10 090 milliampere kraftfullt batteri vilket även med relativt kraftfull belastning räcker i dryga tio timmar vilket blir nästan 14 timmar av videotittande. När väl batteriet är på väg att ta slut stödjer enheten snabbladdning på upp till 45 watt.

Kameran är en liten besvikelse

Vi kommer så till kameran där vi på enhetens baksida hittar dubbla linser/sensorer: en fem megapixles ultravidvinkel med f/2.2 och en tretton megapixels vidvinkel med f/2.0. Kameran har stöd för nattläge och automatisk scenoptimering men trots att plattans kameradel är lyft från tidigare modell så är det fortfarande ett stort steg upp till mobilernas lösningar. Självklart finns här även en frontkamera på åtta megapixel som även har stöd för ansiktsinloggning och här måste vi säga att Samsung gjort ett bättre jobb. Inte för att denna är bättre än de bakre linserna, men om vi jämför med alternativa lösningar får vi här en riktigt bra lösning för alla former av digitala videomöten.

Samsung Galaxy Tab S7+ 5G
4 / 6 Betyg
13 490 krPris
För
Klart imponerande skärm, bra pennintegration, bra CPU/GPU-kraft, 5G, mSD, mycket bra ljud, bra batteri med tanke på prestandan.
Emot
Kameradelen kunde förbättras, lite klent med RAM, ett tangentbord borde vara inkluderad i detta pris.
Rekommenderas till
Samsung Galaxy Tab S7+ är utan tvekan en kraftfull platta med god potential som passar perfekt för studenter eller mer professionella användare.

SPECIFIKATIONER Samsung Galaxy Tab S7 + 5G

 • Tillverkare: Samsung, www.samsung.com
 • Cirkapris:  13 490 kr inkl. moms, 10 792 kr exkl. moms
 • ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
 • CPU: Qualcomm Snapdragon 865+
 • RAM: 6 GB
 • Lagring: 128 GB
 • Anslutningar: 5G, Wi-Fi6, Bluetooth 5, USB 3.2 Gen 1, mSD
 • Mått: 185 x 285 x 5,7 mm
 • Vikt: 575 gram
 • Batteri: 10 090 mAh
 • Ljud: 4 st högtalare från AKG med Dolby Atmos

i samarbete med PriceRunner

 

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

1 KOMMENTAR

 1. Trevlig test av Samsung Galaxy Tab S7, blir sugen på ett köp. Men jag förstår inte riktigt kritiken mot kameradelen. Vem springer omkring med en 12″-platta och fotograferar? Då är frontkameran viktigare med tanke på samtal via Team och liknande.

  / B

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här