Med Corsair 2500D får vi ett kompakt, extremt flexibelt, chassi för riggar som ska synas.
Få företag erbjuder en sådan bredd när det kommer till chassin som Corsair. Detta omfattar lösningar i alla format och i alla prisklasser. När det kommer till de lite mindre modellerna har undertecknad testat såväl 2000D, som kan ses som lite av en föregångare till chassit vi testar denna gång, och Crystal Series 280X RGB. Att vi lyfter fram även den senare modellen som egentligen är från en annan serie, beror på att vi skulle vilja säga att Corsair 2500D är lite av en mix av dessa båda datorlådor vilket sedan kompletterats med nya, unika, lösningar som verkligen lyfter modellen.
Ett chassi med ”skins”
Vi börjar denna genomgång i ”fel” ändå, då vi väljer att kika på chassits tillbehörsalternativ som finns från start. För en av de saker som gör detta chassi unikt är vi kan välja mellan fem olika typer av externa paneler vilka vi sedan ”klär” vårt chassi med. Dessa omfattar en silver-vit, en svart och tre trä-liknande paneler vilka gör det möjligt att matcha chassit mot vår unika inredning. Det som även gör denna lösning lite extra intressant är att vi med lite kreativitet även kan läsa in måtten på dessa paneler och sedan printa egna på en 3D-skrivare.
Men detta är inte de enda anpassningarna som vi kan göra. Vi kan även lägga till speciella, Corsair-clip för enklare och snyggare kabeldragning, ett specialanpassat kit för att kunna placera även fullstora grafikkort vertikalt vilken i detta fall även kommer med en lite kortare riser-kabel för en snyggare dragning.
Dessutom finns möjlighet att byta ut fronten, som på denna modell är i en nätbaserad struktur, till en i glas eller montera en intern sköld som döljer moderkortets kablar för en renare rigg. Även här ser vi en stor potential till att vi kommer att få se flera lösningar antingen från Corsair eller från någon tredjeparts-tillverkare.
Dubbla kammare
Går vi så över till chassit i sig så har detta en stabil konstruktion i stål och härdat glas som mäter 479 x 304 x 376 millimeter och som rymmer mini-ITX- eller micro-ATX-moderkort. Trots att chassit ligger i samma serie om 2000D så tycker vi som sagt att det direkt påminner om 280X då vi här får dubbla kammare. Den ena av dessa, den till vänster sett framifrån, är den del som vi skyltar med då vi här får en heltäckande sidopanel i härdat glas samt en nätbaserad front och ovansida som både släpper igenom luft för optimal kylning samt låter oss se ljuseffekter från eventuella, innanför placerade, fläktar.
Denna del utgör, lite grovt sett, två tredjedelar av chassit. Den sista tredjedelen är sedan den andra kammaren och det är även denna del som vi har möjlighet att byta ovan nämna paneler på. I den högra övre delen av chassits framkant finner vi chassits främre IO-panel vilken består av en höghastighets USB 3.2 Gen2 Typ-C-anslutning, dubbla USB 3.2 Gen1 Typ-A-portar samt en 3,5 millimeters audio komboport. Ska vi vara lite gnälliga så hade det varit intressant om Corsair valt att inkludera någon form av lock eller skydd över dessa portar när de inte används. Det skulle i så fall kunnat vara i en matchande färg eller material och på detta sätt skapat ytterligare en anpassningsdetalj. Vi hade även gärna sett möjlighet till separat, utan moderkortsinblandad, snabbladdning vi en av portarna.
När vi vrider på chassit och kikar på höger sida finner vi även här samma typ av nätstruktur som på fronten och ovansidan. Detta kompletteras med en baksida som även den till stor del är nätbaserad och som i kombination med en förhållandevis öppen insida ger oss ett chassi där luften kan flöda fritt baserat på hur vi placerar ut våra fläktar eller annan aktiv kylning.
Smidig kabeldragning
Vi fortsätter på insidan dit vi kommer genom att enkelt ta bort sidorna, och här möter vi en mycket generös och lättarbetad design. För det första stöder chassit den nya sortens moderkort som Asus BTF och MSI Project Zero som kommer med anslutningarna på moderkortets baksida för en snyggare och enklare kabeldragning.
Chassit har ett brett stöd för kylning av olika slag. Detta omfattar möjlighet till upp dubbla 360, en 280, en 240 och en 120 millimeters radiator runt om i chassit. Vi kan så klart byta ut dessa mot enbart fläktar där vi sammantaget kan använda elva fläktar. Detta borgar för en så effektiv kylning att vi kan maximera i princip vilken hårdvara som helst.
Ser vi till utbyggnaden kommer chassit med fyra expansionsplatser vilka båda kan användas lod- eller vågrätt. Vi får plats med dubbla 3,5 och dubbla 2,5 tums diskar via en verktygslös installation, och tack vare den smarta placeringen i den sekundära kammaren fördelas värmeutvecklingen på bästa vis. Normalt är detta ett chassi för slutna vattenkylarsystem, men skulle du vilja använda en klassisk luftbaserad kylare så går det att använda kylare på upp till 180 millimeter. När det gäller grafik, eller andra instickskort kan de vara på upp till 400 millimeter, och chassit stöder även fullstora nätaggregat på upp till 225 millimeter vilket ger oss hög flexibilitet.
Värt att notera, och detta är lite synd, så kommer chassit inte med några medföljande fläktar och således inte heller någon fläkt-, eller RGB-kontroller. Dessa delar är reserverade för toppmodellen i serien, kallad 2500X RGB. Detta chassi blir då så klart även dyrare och i stället för 1 379 kronor som 2500D kostar får du då betala cirka 2 100 kronor.
SPECIFIKATIONER Corsair 2500D
- Tillverkare: Corsair, www.corsair.com
- Cirkapris: 1 379 kr inkl. moms, 1 103 kr exkl. moms
- Mått: 479 x 304 x 376 mm
- Inkluderade fläktar: Inga
- Max antal fläktar: 11 st
- Max antal radiatorer: 5 st
- Antal lagringsplatser: 2 st 3,5″ + 2 st 2,5″
- Högsta CPU Kylare: 180 mm
- Längsta PSU: 225 mm
- Längsta instickskort: 400 mm
- Expansionsplatser: 4 st
- Dammfilter: 3 st
- Front IO: 1 st USB-C 3.2 Gen2 + 2 st USB-A 3.2 Gen1 + 1 st 3,5 mm kombo
- Moderkortsstöd: mini-ITX/mico-ATX