Flytta användarprofilen

Fråga

Nu när SSD-diskar börjar bli allt vanligare, men fortfarande är ganska dyra i hygglig storlek (läs: halv till en terabyte), har jag en fråga som berör hur man på enklaste vis kan flytta hela användarprofilen i Windows10 till en extra klassisk hårddisk i datorn.

Man fyller ganska snabbt en 250 gigabytes SSD med diverse saker. Jag menar inte endast Dokument, Bilder, etcetera, för det låter sig ju ganska enkelt göras, utan hela profilen. Det är ju en hel del som gömmer sig i diverse kataloger som tillhör användarprofilen, såsom Skrivbordet, där många väljer att lägga filer, och appdata.

Det skulle nog också underlätta i de fall då det är olika användare på samma dator om standardanvändarens filer hamnar på den extra hårddisken per default.

Jag har nyligen provat en metod, som jag hittade via sökningar, som skulle vara ”fool proof”. Det var den inte. Den innefattade en hel del meckande med SYSPREP och annat för att skapa en USB-startbar fil.

Tyvärr slirade jag på enhetsbeteckningarna i den xml-fil som skulle skapas, inte bra. För att göra historien kort slutade det med total ominstallation (och ganska höga adrenalinnivåer). I mitt fall rör det sig om datorer som redan har Windows 10 Pro (eller högre) installerat, tillsammans med användarfiler; det är alltså inte fråga om att sätta in en ny hårddisk i samband med nyinstallation, vilket tydligen ska ge en ”enklare” procedur för flytten.

Datorerna tillhör en mindre domän med blandade datorer, men varje användares data är lokala. Kanske skulle det gå via någon form av gruppolicy, som jag har lekt lite med då och då? Jag ska tillägga att jag nog tillhör kategorien ”avancerad amatör med datoransvar på grund av mångårigt intresse”, men inte är formellt IT-utbildad.

Tacksam för uppslag, för innan jag testar igen vill jag nog ha mer på fötterna. Till dess får det bli den fegare lösningen med att mappa om lämpliga bibliotek manuellt.

Mats i Lund

Svar

Det här har diskuterats här tidigare. Microsoft avråder å det allra bestämdaste från att försöka flytta användarprofiler i ett redan installerat Windows, och jag är synnerligen böjd att hålla med. Det bäddar för en massa problem.

Och det blir problem även om det görs vid nyinstallation med den metod du nämnde. Bland annat kan det helt förhindra framtida uppgraderingar av Windows. Betänk också att Windows blir långsammare om profilen ligger på en vanlig disk.

Så mitt råd är att låta mappen Users ligga kvar där den hör hemma. Som du skriver går det alldeles utmärkt att flytta mapparna Bilder, Dokument och så vidare – och det är ju ändå de som upptar mest plats. Detta har stöd i operativsystemet och är så enkelt som att högerklicka på mappen, välja Egenskaper och använda funktionerna på fliken Plats.

Vad du också kan göra är att installera de flesta program på en separat disk. De som ingår i Windows måste ligga kvar, men majoriteten av de program du själv installerar har stöd för att välja installationsplats. Det är bara de där det är livsviktigt att de startar snabbt som du behöver ha på SSD:n. Dessutom kan du i många programs inställningar ändra var de sparar sina data och därmed flytta bort dem från profilmappen.

Du kan också flytta (eller stänga av) växlingsfilen, det virtuella minnet. Har du tillräckligt med minne används den väldigt lite i alla fall och då gör det ingenting att den ligger på en långsammare disk.

Och så får du väl tillämpa lite självdisciplin. Varför spara saker på skrivbordet? Jag tittade på min egen användarprofil, den år 16 gigabyte stor. Det är förvisso en hel del, men borde inte vara hela världen på en disk på 256 gigabyte.

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

2 kommentarer

Ni skriver att mapparna ”Bilder, Dokument och så vidare” tar upp mest plats.
Jag har alltid undrat hur man får bort de mapparna. De ligger bara i vägen och stör hela tiden. Orsaken till det härrör från Windows 3,1 för mig. Jag skapade ett eget mappsystem där jag lägger mina filer. Samma system med samma mappar har jag kvar ännu idag 25 år senare. Det fungerar perfekt! Jag har aldrig förstått mig på de där mapparna som MS vill tvinga oss att lägga en massa filer i. De ligger bara i vägen för mig.
En annan sak med dessa mappar plus skrivbordet är att de tycks ligga utanför hårddisken. När man öppna utforskaren får man upp sina hårddiska, dvd och nätkopplingarna som det skall vara. Men utanför allt detta ligger dessa onödiga mappar och skrivbordet. Det är fysiskt omöjligt eftersom de ligger på en hårddisk. Varför har man snurrat till det så?
En annan problemfylld sak är att man först hamnar i ett vitt tomt fält när utforskaren öppnas. Det heter ”Snabbåtkomst”. det är också en sådan där MS-klåfingrighet man lagt till som gör att ”trädet” ser stökigt ut och blir svårt att hitta i.
Det var bättre med Win3,1 i just dessa detaljer, dvs rent snyggt och inga filer ligger utanför hårddiskarna. Man viste hela tiden var man befann sig i systemet osv.

Om de inte ligger på hårddisken, var ligger de då? Jätteduktigt av dig att skapa ett eget system. Men för att göra dig besviken så finns de faktiskt på hårddisken.

Kommentera

*

Liknande artiklar