Patrik Wahlqvist testar Huawei Mate 40 Pro och konstaterar att det kan vara 2020 års mest kompletta mobiltelefon.

Utmarkelse rek webb

Från att ha varit mobiler som primärt stuckit ut tack vare avancerade och banbrytande kameralösningar har Huaweis mobiler vuxit och blivit allt bättre på i princip samtliga områden. Detta är något som senaste flaggskeppsmobilen Mate 40 Pro är ett utmärkt bevis på. Vi får en nydanande kameralösning, en extraordinär skärm, och en hårdvarubas som kanske inte är snabbast men som är mest komplett för alla ändamål. Låt oss presentera 2020 år kanske bästa mobiltelefon.

Skärm som lyser lite extra

Det har hänt att Huawei fått kritik för sina mobilskärmar. De har aldrig varit dåliga, men legat en bit efter de riktiga toppmodellerna på marknaden. Men med Mate 40 Pro får vi en riktigt imponerande skärm som har den hittills kraftigaste kantböjningen på en mobil vilket gör att både bilder och framför allt film och spel får ytterligare en typ av djupdimension som gör upplevelsen mer levande.

LÄS OCKSÅ – Test: Huawei P40 Pro

OLED-skärmen mäter 6,76 tum och har en upplösning på 2772 x 1344 pixel samt en uppdateringsfrekvens på upp till 90 hertz vilken kompletteras med en beröringshastighet på 240 hertz. Det ger en omedelbar respons, vilket framför allt märks när vi spelar på mobilen. Skärmen stöder DCI-P3-färgskalan vilket förstärker bilders färgprakt och även ger vardagligt arbete ett lyft.

Huawei Mate 40 Pro – framsida
OLED-skärmen i Huawei Mate 40 Pro är riktigt bra.

Ljusstyrkan anpassar sig bra

En av de mest imponerande egenskaperna med skärmen är den adaptiva ljusstyrkan som smidigt och blixtsnabbt anpassas efter omgivande ljusförhållande. Skärmen är dessutom IP68-klassificerad så telefonen kan utan bekymmer användas i höst-/vinterstormarna.

En rolig finess är möjligheten att lägga in en kortare film/gif som skärmbild i viloläge. När funktionen aktiveras kommer mobilens annars svarta skärm visa denna gif tillsammans med bland annat klocka och datum, så snart vi kollar på den.

Hantera mobilen med gester

I skärmens övre vänstra kant finner vi dubbla kameralinser. Under vidvinkeln på f/2.4 sitter en sensor på 13 megapixel samt en 3D-djupkamera som både stöder filmande i 4K, dubbelvideo med bakre kamerorna samt slow motion selfie-filmer med 240 bilder per sekund. Till detta kan vi dra nytta av Huaweis kraftfulla NPU och gestsystem som låter oss ta bilder med hjälp av olika handgester för att slippa hålla i telefonen. Bilderna blir rena och klara men ger inte samma wow-upplevelse som det bakre kamerasystemet. 3D-linsen har även stöd för ansiktsigenkänning i både ljusa och mörka miljöer för enkel inloggning. Denna kompletteras med en snabb fingeravtrycksläsare som är placerad i skärmen.

Vi kan även använda gester för att hantera för andra delar av vårt arbete. Detta kan vara användbart när vi kanske har mobilen stående bredvid oss när vi målar eller håller på och julbakar. Exempel på gester är en kramande hand för skärmdumpar, olika svepningar upp, ner, höger och vänster för att bläddra på webben eller bland bilder eller så kan vi hantera samtal och styra musiken med mera, helt utan att röra telefonen.

Detta gör att vi enkelt kan se information från en app medan vi jobbar med andra utan att behöva jobba med en delad skärm

Nästa funktion som underlättar användningen är den dolda sidopanelen som vi kommer åt genom att svepa in från höger sida och hålla fingret nere. I detta läge får vi fram det som Huawei kallar flytande fönster vilket är en anpassningsbar snabblist över de appar vi oftast använder. När vi tar in dessa och öppnar en app, låt såga bilder, kommer detta fönster att placeras ovanför övriga applikationer. Detta gör att vi enkelt kan se information från en app medan vi jobbar med andra utan att behöva jobba med en delad skärm.

 

Mate 40 Pro är mindre och mer kraftfull

Vi går så över till insidan där vi stöter på senaste Kirin 9000-chippet som baseras på fem nanometers litografi vilket ger en lägre strömförbrukning och kraft i överflöd. Denna omfattar en åttakärnig CPU med en Cortex-A77@3,13 gigahertz, tre Cortex-A77@2,54 gigahertz samt fyra Cortex-A55@2,05 gigahertz och den 24-kärniga Mali-G78-grafiken och multipla NPU-enheter. Till detta får vi åtta gigabyte RAM och 256 gigabyte lagring. Utav någon anledning har Huawei tagit bort möjligheten till nSD-kort vilket vi tycker är synd.

Huawei ligger klart före sina konkurrenter med en smart balans mellan laddning, värmeutveckling och bibehållande av egen kraft

På batterisidan hittar vi ett 4400 milliampertimmar kraftfullt batteri som tack vare smart AI-hantering för optimering ger en hel dags användning utan problem. Skulle vi komma i ett läge där vi trots allt lyckats köra slut på batteriet stöder mobilen smått otroliga 66 watts supercharge eller 50 watts trådlös laddning vilket på bara några minuters nödladdning ger oss timmar av användning. Självklart får vi även en riktigt bra omvänd laddning, och här skulle vi säga att Huawei ligger klart före sina konkurrenter med en smart balans mellan laddning, värmeutveckling och bibehållande av egen kraft.

LÄS OCKSÅ – Test: Huawei Watch GT 2 Pro

Mate 40 Pro har plats för dubbla SIM-kort varav ett är ett E-SIM vilket är klart tacksamt. Enheten har även en form av teaming som låter de båda SIM-korten samarbeta för än högre bandbredd. Självklart har enheten stöd för 5G vilket kompletteras med Wi-Fi 6+ för bästa tänkbara trådlösa bandbredd.

Enhetens dubbla högtalare ger ett imponerade 3D-ljud som kompletteras med interna vibrationer för att skapa en mer komplett bild- och ljudupplevelse.

Huawei 40 Pro baksida
Kameralösningen i Huawei 40 Pro är klockren.

Topprankad kameralösning

Vi avslutar med att titta närmare på den primära kameralösningen på telefonens baksida. Vi hittar här en primär lins i form av en Ultravision vidvinkellösning med RYYB-färgfilter, på f/1.9 och en sensor på 50 megapixel. Tyvärr får vi inte med optisk bildstabilisering på denna lins, något som P40-modellen erbjuder.

Till denna får vi en 20-megapixelkamera med en ultravidvinkels Cine-kameralins med f/1.8 samt en telefotolins på 12 megapixel med fem gånger optisk zoom, tio gånger hybridzoom och femtio gånger digital zoom med OIS och f/3.4 samt autofokus. Till dessa finns även en laserbaserad autofokussensor för blixtsnabb och precis fokusering som framför allt glänser när vi jobbar med HDR-bilder.

Två delar som verkligen utmärker sig när det kommer till kameradelen är dels exponering och kontrasthanteringen som är den bästa vi testat i en mobil. Vi får klara tydliga nivåskillnader även i partier som normalt kan vara svåra att fånga upp på rätt sätt, som exempelvis olika nivåer av skuggor över mer komplexa föremål. Och bäst av allt, Mate 40 Pro behåller denna precision även vid sämre omgivande ljus.

Mate 40 Pro dubbelvy
Mate 40 Pro har en dubbelvy vid fotografering. Foto: Huawei

Huawei Mate 40 Pro bjuder på massor av dynamik

Den andra delen är mobilens dynamiska omfång med en snudd på perfekt färgåtergivning och tydliga tonskillnader även vid bilder där flera objekt ligger inom närliggande färgskalor, vilket är ett område som många mobiler kan ha svårt att fånga på rätt sätt.

vi kan till och med cykla offroad samtligt som vi filmar utan att filmen påverkas märkbart

Den enda del där mobilen inte riktigt kan matcha de bästa modellerna är när det kommer till kraftigare zoom där vi faktiskt även kan uppleva en svaghet med enhetens autofokus som har lite svårt att träffa rätt i den digitala förstorningen. Motsvarande gäller makrofotografering som inte riktigt når upp till önskad nivå. Vi skulle gissa på att detta beror på laserfokusen som kommer lite för snett från linserna för detta ändamål. Desto bättre är däremot kamerans sätt att hantera stabilisering vid filmande, vilket även denna är den i skrivande stund klart bästa lösningen vi har testat och vi kan till och med cykla offroad samtligt som vi filmar utan att filmen påverkas märkbart. Vi gissar att Mate 40-seriens toppmodell Pro+, som har en extra lins, är den enda mobil som till fullo kan matcha denna enhets bakre kamerauppsättning.

Specifikationer Huawei Mate 40 Pro:

 • Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
 • RAM: 8 GB
 • Lagring: 256 GB
 • CPU: Huawei Kirin 9000
 • GPU: Mali-G78
 • Skärm: 6,76 tum
 • Upplösning: 2 772 x 1 344 pixel
 • Mått: 162,9 x 75,5 x 9,1 mm
 • Kamera fram/bak: 13 MP + 3D / 50 + 20 + 12 MP
 • Batteri: 4400 mAh
 • Laddning: 66 watt supercharge Typ-C + 50 watt trådlös
 • Trådlöst: Wi-Fi 6 + Bluetooth 5.2
 • Sensorer: 3D ansiktsigenkänning, gestsensor, gravitationssensor, infraröd-sensor, fingeravtrycks-sensor, barometrisk trycksensor, gyro, kompass, omgivande ljus-sensor, närhets-sensor, lasersensor, färgtemperaturssensor
 • Ljud: Huawei Histen
Huawei Mate 40 Pro
5 / 6 Betyg
12 990 krPris
För
Hög konstruktionskvalitet, hög prestanda, mängder av smarta funktioner, Huaweis bästa skärm, bra ljud, riktigt bra kameralösning, enastående laddningslösning, 5G och Wi-Fi 6, mycket bra videostabilisator, perfekt kontrasthantering.
Emot
Saknar extra lagring, telefoto och makrofoto kunde varit bättre.
Rekommenderas till
Om du inte behöver specifika Google-baserade lösningar är detta en av, och kanske den absolut mest allsidiga och bästa mobil du kan köpa 2020 i denna prisklass.

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här