Problem med dubbelinstallation

Publicerad

Fråga


Jag har en HP-dator med Windows 7 Home Premium som standard. Jag har satt i en extra hårddisk som jag partitionerat till fyra partitioner, det var vad systemet tillät mig att göra. Jag har provat att installera Ultimate och Vista, både 32 och 64 bit, utan problem, men jag kan inte installera XP på denna dator. Min fråga är om du har någon förklaring varför?

Dessutom kanske någon lösning på hur jag ska kunna installera XP på den. Jag har till och med provat att installera XP på en av partitionerna på en annan dator, men när jag kopplar in hårddisken är det stopp. Datorn nekar fullständigt att ha med XP att göra.

 Stig

 

Svar


Windows Vista och 7 använder ett helt annat startsystem än Windows XP gjorde på sin tid. Det är därför din fiffiga idé att installera på en annan dator inte fungerade. XP-installationen hittas helt enkelt inte. Det borde du kunna lösa relativt enkelt med hjälp av BCD Edit, Windows inbyggda starthanterare.

Den har dock ett ganska knepigt kommandoradsgränssnitt, så jag rekommenderar Easy BCD, http://neosmart.net/EasyBCD. Starta programmet och klicka på "Add new entry". Välj Windows XP till höger och klicka på "Add entry". Ditt installerade operativsystem ska hittas automatiskt, annars kan du välja den korrekta enhetsbokstaven. Kontrollera i "Edit boot menu" att det nya valet finns med och gör eventuella andra ändringar du behöver. Spara och stäng. XP ska nu finnas med som ett alternativ i startmenyn när du startar om datorn.

Problemet är nu bara att detta operativsystem är konfigurerat för den andra datorn och dess hårdvara och kanske inte fungerar som det ska. Om sår fallet är det lika bra att göra om installationen eller göra en reparationsinstallation.

Du informerar tyvärr inte om varför det inte går att installera XP direkt på denna dator. Det bör gå bra om du under installationen väljer den partition där du vill ha systemet. Det måste dock vara en primär partition. Resultatet blir sedan att du bara kan starta Windows XP, Windows 7 och övriga eventuella operativsystem som an vänder det nyare startsystemet syns inte längre.

Du måste då köra Easy BCD igen, men denna gång från Windows XP. Lägg till XP precis som ovan. Sedan måste du använda knappen "BCD Deployment". Markera "Install the Windows Vista/7 bootloader to the MBR" och klicka på "Write MBR". Detta återställer Windows 7-starten och efter omstart bör du ha full valmöjlighet i startmenyn.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Köp vingar för pengarna

1 kommentar

Andreas Rejbrand: Marginellt mer troligt är att tangentbordet *avskräcker* andra användargrupper med sitt "spännande" utseende... De senaste åren har jag tyckt det har varit tråkigt att det inte längre...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015