Under sista kvartalet 2007 hade Apples Iphone lyckats knipa åt sig en 6,5-procentig marknadsandel och placerat sig som trea på den globala marknaden för smarta mobiltelefoner.

Under förra året levererades 115 miljoner så kallade smarta mobiltelefoner ut på världsmarknaden, visar en rapport från marknadsanalytikern Canalys. Under årets sista kvartal skeppades drygt 35 miljoner apparater ut och av dessa levererade marknadsledaren Nokia lite drygt 18,8 miljoner enheter. På andra plats placerade sig RIM med lite över 4 miljoner Blackberry-baserade mobiltelefoner. Med nästan 2,33 miljoner levererade Iphone-apparater knep Apple med en hårsmån tredje platsen från Motorola.

Med tanke på att Apples Iphone lanserades en liten bit in på året och har sålts av ett begränsat antal mobiloperatörer i ett fåtal länder, är försäljningsframgången anmärkningsvärd och den bör tjäna som en varningssignal för de redan etablerade aktörerna på marknaden, menar en av Canalys chefsanalytiker.

Av: Mats Andersson

Föregående artikelNEC erbjuder nedgraderingsprodukt för Windows Vista
Nästa artikelBitmicro introducerar SSD-enhet på 1,6 terabyte
Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här