Google har officiellt meddelat att man står i begrepp att introducera en egen webbläsare.

Redan idag, den 2 september, ska en testversion av Googles Chrome-webbläsare släppas för nedladdning i över 100 länder. Chrome är öppen källkodbaserad och Google hoppas därför få till stånd samarbete med en bred utvecklarsammanslutning, som ska kunna lämna sina bidrag till webbläsarens fortsatta utveckling.

Enligt Googles officiella blogg har utvecklarna använt sig av komponenter från bland annat Apples Webkit och Mozillas Firefox för att skapa en webbläsare som ska kunna hantera avancerat, multimedialt innehåll och interaktiva webbapplikationer.

För att webbläsaren ska kunna hantera nästa generation webbapplikationer använder den en kraftfullare JavaScript-motor, V8.

På ytan sägs Chrome vara enkel och strömlinjeformad, men under ytan ska en hel del intressanta funktioner finnas. Chrome använder bland annat ett fliksystem. Men till skillnad från andra webbläsare, så körs varje fliksession som en isolerad process. Enligt Google betyder detta att om en session hänger sig eller på andra sätt falerar, så kan användaren fortsätta att köra de andra öppna sessionerna utan att webbläsaren kraschar och behöver startas om.

Webbläsaren ska även erbjuda en funktion för spårlöst surfande samt en rad säkerhetsfunktioner.

Den första öppna testversionen av Chrome är avsedd för Windows-baserade system, men Googles utvecklare uppges vara i full färd med att ta fram versioner för Mac och Linux.

Googles Chrome-webbläsare introduceras på ett mycket ovanligt och märkligt sätt. Med en 38-sidig serietidning på webben, beskriver Google tankarna bakom webbläsaren, utvecklingsarbetet och Chromes funktioner. Testversionen av Chrome-webbläsaren uppges bli tillgänglig för nedladdning via adressen www.google.com/chrome, men i skrivande stund är webbsidan ännu inte uppe.

Av: Mats Andersson

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här