Efter en lång och intensiv utvecklingsperiod är den klar – Elive 2.0 med kodnamn Topaz. Här är nyheterna i den Debian-baserade distributionen.

Listan på gjorda ändringar sedan förra stabila versionen är riktigt lång, fördelat på flera olika kategorier. Stöd har tillkommit för flera olika funktioner, i form av 3G-telefoner med 364 leverantörer tillgängliga för alla länder, Bluetooth, starta systemet från USB-minne, liksom automatisk inloggning.

Med hjälp av Linuxkärna 2.6.30.9 finns stöd för speciell hårdvara och andra funktioner, så som tuxonice (viloläge), Reiser4 och Ext4. Snygga skrivbordseffekter via Compiz ska också gå att få till, men det finns en hake.

– Om du vill använda Compiz-funktionerna, speciellt ecomorph, kan du göra det direkt utan krav på en specialversion av Elive, å andra sidan rekommenderar vi att du använder den enbart som en demo eftersom den gör ditt system instabilt, säger en talesman för utvecklarna.

Utvecklarna sticker inte under stol med att hjälp behövs – ”är du en C-programmerare och har kunskap om X-bibliotek är du välkommen att bidra till detta projekt och åtgärda de mindre buggarna”.

De autostartare som finns i systemet är helt omgjorda från grunden och ska nu tillhandahålla fler funktioner och bättre stabilitet. Det finns också ett direkt stöd för delade kataloger, via Samba, som sägs vara väldigt lätt att använda.

Användarvänligheten har blivit ännu bättre, till exempel i form av att konvertering av MP3-filer kan ske genom att filen markeras i filhanteraren. På samma sätt fungerar det med att ändra upplösningen på bilder. Flera verktyg hjälper användaren på vägen, till exempel ett sökverktyg och verktyg för att ta skärmdump och kontrollera hårddiskanvändningen.

Elives mål är att få din gamla dator till en kraftfull arbetsstation, med ett attraktivt gränssnitt. Distributionen är gratis att ladda ned och använda.

imagecreate imagecreate

Föregående artikelForumet stängt
Nästa artikelFlera kompakta kanaler från Asus
Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här